Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Schönhage (G. Schönhage & Zn.)

"Groentespeciaalzaken zijn steeds meer traiteurs geworden"

Tholen - Het warme weer van de afgelopen dagen kwam bij de Amsterdamse AGF-groothandel G. Schönhage op het Food Center als geroepen. "Voor ons barsten nu de drukkere maanden los. Mensen waren wel weer toe aan een zonnetje. Daarom was het jammer dat het voorjaar zo lang koud bleef, mensen hebben dan toch andere koopgewoontes. We zagen afgelopen week meteen de vraag naar aardbeien en asperges opleven", vertelt Jos Schönhage.

Ook de feestdagen geven traditiegetrouw de verkoop nog een impuls, maar niet meer zoals in vroeger jaren, merkt de AGF-handelaar. "Mensen nemen na Hemelvaartsdag steeds vaker een dagje langer vrij. Maar waar mensen vroeger met deze dagen uitgebreid gingen eten, wordt dat eigenlijk steeds minder. Ook richting dagen als Moederdag zag je vroeger altijd een leuke opleving, maar dat wordt steeds minder. De coronajaren waren hier een uitzondering op. Toen gingen de mensen, zeker met Pasen, helemaal los, maar dat is allemaal wel afgezakt."

"Een trend die we de laatste jaren zien is dat bij de vraag naar asperges de nadruk steeds meer gaat liggen op de start van het seizoen. Met Pasen zijn de asperges meer in trek dan met Pinksteren, terwijl het aanbod later in het seizoen een stuk groter is. Zeker dit jaar, toen Pasen erg vroeg viel en de asperges extreem duur waren. Maar nu zien we de interesse toch wel wat afzwakken", vertelt Jos. Met het steenfruit is Schönhage nog niet van start gegaan. "De eerste Spaanse perziken, nectarines en kersen zijn er al wel, maar dat zijn nog niet de superrassen. Wij wachten zelf altijd op de Franse perziken en nectarines. Die prijzen liggen wel een stukkie hoger, maar we vinden ze kwalitatief ook een stuk beter."

Klanten in Groot-Amsterdam
De klantenkring van de Amsterdamse grossier bestaat hoofdzakelijk uit groentespeciaalzaken. "We voorzien AGF-specialisten in groot-Amsterdam en daar rekenen we ook Het Gooi, Haarlem en IJmuiden bij. "Het leuke aan dit segment klanten is dat smaak en kwaliteit nog altijd erg belangrijk is. In feite zijn het soms halve traiteurs geworden. Wel zien we dat kant-en-klaarmaaltijden steeds belangrijker worden. Een lekker kaskooltje wordt steeds lastiger te verkopen, maar mensen staan wel in de rij voor een bloemkool met quinoa-salade."

"Verder zien we dat het weer wereldwijd een stuk extremer wordt en dat heeft wel invloed op de productbeschikbaarheid. Nu zien we dat onder meer met de aanvoer van de peulen en haricot verts uit Kenia die letterlijk in het water is gevallen. Dat waren we niet meer zo gewend, omdat de beschikbaarheid van veel producten steeds meer jaarrond is geworden. Tegelijkertijd hoeven mensen nog geen honger te lijden, hoor, want we hebben genoeg alternatieven staan."


Archieffoto Jos en Theo Schonhage

Het aantal klanten dat de handel zelf op het Food Center af komt halen, schat Jos in op zo'n 40%. "Dat percentage wordt steeds lager. Mensen hebben hier ook steeds minder personeel voor beschikbaar. Voordeel is dat als je de handel brengt, dat je ook vaak het hele assortiment mee kan nemen."

Over de al jaren aangekondigde renovatie van het Food Center, is nog altijd geen duidelijkheid. "Er wordt al jaren gepraat, maar we voelen ons door de gemeente wel een beetje aan het lijntje gehouden. Als familiebedrijf willen we graag door, maar het moet wel haalbaar zijn en je moet wel weten waar je aan toe bent, inclusief het kostenplaatje."

Voor meer informatie:
Jos Schonhage
G. Schönhage & Zn.
Jan van Galenstraat 14 (Food Center)
1051 KM Amsterdam
Tel.: (020) 682 26 74
[email protected]