Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw tomatenvirus op Sicilië

Bezorgde blikken bij de Siciliaanse tomatentelers die, nog niet hersteld van de schade door ToBRFV, mogelijk een nieuwe tegenslag te verwerken krijgen. Het betreft wederom een virus, het Tomato Fruit Blotch Virus (ToFBV - Blunervirus solani), een plantenziekte die gemakkelijk wordt verward met het tobamovirus en die teelttechnici en telers dus op een dwaalspoor brengt. Viroloog en universitair docent Walter Davino gaf tekst en uitleg tijdens een conferentie eerder deze week in Ragusa, Sicilië.

ToBFV op tomaten

"ToFBV of Blunervirus solani is een nieuwe ziekte die we in Ragusa hebben aangetroffen. Het is van virale oorsprong. De ziekteverwekker werd voor het eerst geïdentificeerd in 2018 in Fondi, in de regio Lazio. Tot voor kort werden er geen besmettingen gedetecteerd in Sicilië. De laatste maanden, misschien zelfs al een jaar, is de ziekte echter aanwezig op het eiland en is ze zich aan het verspreiden."

Professor Walter Davino

"Het virus kan aanzienlijke schade veroorzaken. Het is niet erg bekend – er is weinig informatie op mondiaal niveau – en de gewasbeschermingsmiddelen zijn momenteel bijzonder schaars."

ToFBV verspreidt zich niet via zaad of mechanische overdracht, maar via de vector Aculops Lycopersici.

"Wat we weten over dit virus is dat het erg sluw is", benadrukt de universiteitsdocent. "De plant vertoont immers geen enkel symptoom. Het virus manifesteert zich pas met een kleurverandering van de vruchten zelf. De tomaten met vlekken kunnen niet meer op de markt worden gebracht. De schade betreft vaak de gehele teelt. Wat we ook weten is dat het wordt overgedragen door een bekende mijt, Aculopis lycopersici, die goed gedijt op Sicilië."

"Vooralsnog zijn er geen resistente of tolerante planten. Dus momenteel moeten we strikte voorzorgsmaatregelen nemen om de ziekteverwekker in onze streek te controleren. Een tweede stap is zo snel mogelijk de middelen vinden om deze ziekte in te dammen."

Verspreiding van het virus via EPPO

In 2019, ook in januari, bracht professor Davino het nieuws over de aanwezigheid van ToBRFV in Sicilië. De oproep aan de sector vandaag is om geen overhaaste conclusies te trekken en niet in paniekreacties te vervallen, om "marktmanoeuvres" en speculaties te vermijden.

* De afbeeldingen in dit artikel zijn verstrekt door professor Walter Davino.

Publicatiedatum: