Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het concurrentievermogen opschalen is prioritair voor de Zuid-Europese tomatensector

In Almería kwam onlangs voor de eerste keer de Tomatencontactgroep van het Gemengd Comité voor Groenten en Fruit van Frankrijk, Italië en Spanje samen, waar onder het goedkeurend oog van het Spaanse Cooperativas Agro-alimentarias-Coexphal een analyse werd gemaakt van de huidige situatie en de prioriteiten voor de sector.

De concurrentievoorwaarden op de Europese markt in evenwicht brengen is een prioriteit voor de Europese tomatensector, die elk jaar aan concurrentievermogen verliest en uit de EU-markt wordt verdrongen. Tijdens de bijeenkomst betreurden de drie delegaties de slechte werking van het prijssysteem in het kader van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko en verzochten ze om de toepassing van samenwerkings- en beschermingsclausules. Ze waarschuwden ook voor de verslechtering van de situatie door de toepassing van tariefconcessies op het aanbod van de Westelijke Sahara en ze uitten hun zorgen over de aanzienlijke economische steun van de Marokkaanse regering aan zijn tomatensector.

De Spaanse export naar de EU is in de laatste tien jaar met 20% afgenomen, terwijl de import uit Marokko meer dan verdubbeld is (tot bijna 700.000 ton). Het land is ondertussen de op een na grootste leverancier van tomaten aan de EU. Het heeft bovendien de markt in het Verenigd Koninkrijk overgenomen, waar de import van Spaans product in tien jaar tijd is gedaald van 130.000 ton naar 62.000 ton, terwijl de Britse import van Marokkaanse tomaten van 30.000 ton naar de huidige 130.000 ton steeg.

Juan Antonio González, voorzitter van Coexphal, betreurde dat, als dezelfde normen niet worden geëist, de Europese teelt zal verdwijnen. De teelt wordt meer en meer verplaatst naar gebieden die minder veiligheidsgaranties bieden in termen van milieubescherming, volksgezondheid en arbeidsrechten, zoals Marokko of Turkije.

De fytosanitaire situatie van de tomatenteelt in elk land en de beschikbare instrumenten om plagen te bestrijden waren andere onderwerpen op de bijeenkomst. Hoewel de aanwezigen herinnerden aan de vooruitgang die de Europese telers hebben geboekt op het gebied van geïntegreerd plaagbeheer, met technieken zoals biologische bestrijding, stelden ze ook vast dat het ontbreken van efficiënte gewasbeschermingsmiddelen in de EU de levensvatbaarheid van de tomatenteelt en zijn concurrentievermogen schaadt.

Ze wezen er op dat het essentieel is dat de sector de ziekten die de gewassen aanvallen kan bestrijden en kan beschikken over alternatieven voordat er nieuwe verboden op actieve stoffen komen.

De balans die de sector maakt van 2023/24 is minder positief dan die van het voorgaande seizoen. De oogst in Almería, de provincie die nog steeds goed is voor meer dan 60% van de Spaanse tomatenexport, nam met 7% toe, maar de prijzen (-22%) en de omzet (-17%) waren lager, terwijl de kosten nog steeds 20% hoger liggen dan twee jaar geleden. In de lente wordt een lichte groei van het tomatenareaal verwacht, die in het geval van de biologische teelt iets meer uitgesproken zal zijn.

Voor meer informatie:
Cooperativas Agro-alimentarias
[email protected]

Publicatiedatum: