Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob van de Wiel, tomatenteler in Elshout:

“Positieve indruk van nieuwe trostomaat Climundo”

Tomatenteler Rob van de Wiel van De Ouden Molen maakte een bewuste keuze toen hij eind vorig jaar het nieuwe ToBRFV-resistente ras Climundo plantte. "Wij vinden bedrijfszekerheid belangrijker dan de laatste kilo. En het gewastype staat ons wel aan. Tot nu toe doet de Climundo wat we verwachten."

Syngenta is met het interview iets te vroeg voor de eerste oogst maar Rob heeft al genoeg gezien om een paar ervaringen te delen over het nieuwe tros grof ras Climundo dat sinds begin december in zijn kas staat. "We zochten een kwaliteitsras dat het goed volhoudt in de keten en er lang mooi uitziet. En de ToBRFV resistentie was een must. In diverse nieuwe rassen is die resistentie beschikbaar en wij vinden het onverantwoord om dan voor een niet-resistent ras te kiezen."

Na gesprekken met Syngenta teeltvoorlichter Peter Colbers en een bezoek aan de Syngenta demokas in Maasland werd van de Wiel enthousiast over de Climundo. "We hebben ook nog informatie ingewonnen over de houdbaarheid en de trospresentatie bij andere telers. En toen er ook nog zaad beschikbaar bleek te zijn hebben we de knoop doorgehakt. De zaadbeschikbaarheid was enigszins beperkt maar gelukkig zijn wij nu één van de telers die Climundo telen."

Van links naar rechts: Martin van der Gaag (Tomatenkwekerij in de polder), Dick van der Gaag (Tomatenkwekerij in de polder), Rob van de Wiel (Kwekerij de oude Molen), Peter Colbers (Syngenta vegetable seeds), Jordy Becks (Kwekerij de Oude Molen)

Tevreden over gewas
Wat de Climundo tot nu toe in de kas laat zien, staat de teler met 4 hectare kas wel aan. "Hij groeit mooi recht en de bladlengte is niet te groot. Het gewas blijft mooi open en dat zie ik graag. Dieven en indraaien gaat eenvoudig en de bloei verloopt mooi regelmatig." Met de eerste oogst aanstaande heeft van de Wiel ook al wel een betrouwbare indruk van de kwaliteit van de trossen. "Die zien er mooi regelmatig uit met weinig bonken. Ook de grofheid lijkt oké en de stevigheid hebben wij in de demokas al kunnen ervaren. Met de houdbaarheid hebben wij natuurlijk zelf nog geen ervaring maar de informatie die we daarover van anderen kregen wekt vertrouwen."

Uithoudingsvermogen belangrijk
De opbrengst van de Climundo is dus nog even afwachten maar dat is niet de enige raseigenschap die telt voor Van de Wiel. "Ik wil een betrouwbare productiepartner zijn voor mijn afnemer [Oxin Growers, red.]. Naast een goede productie vind ik een gezond gewas met veel uithoudingsvermogen daarom ook belangrijk. Climundo is niet de snelste maar we zagen vorig jaar in de demokas een mooie gewasstand einde zomer en hij gaat lang door in een tempo van ongeveer 0,75 tros per week. Ik wil gewoon het hele jaar tomaten van een goede kwaliteit leveren. En tot nu toe heeft de Climundo mijn verwachtingen waargemaakt."

De tomatenteelt van Van de Wiel
De Climundo van Rob van de Wiel staat op het vier ha grote teeltbedrijf De Oude Molen in Elshout (N.Br.) waarvan hij samen met collega's Kees en Paul van Rooij de eigenaar is. Rob is op die locatie de teeltverantwoordelijk. De planten zijn een op een geënt op Kardia onderstam. Er staan twee planten per pot die direct op perliet substraat zijn geplant. De eerste tros is blijven staan en direct daarna zijn de planten verdubbeld. Uiteindelijk komt de plantdichtheid uit op 3,52 stengels per m². De trossen worden gesnoeid op vijf vruchten.

Voor meer informatie:
Peter Colbers
Syngenta
Tel: +31612709364
[email protected]

Publicatiedatum: