Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Serreteler bloemkool komende weken uniek met lokaal product

Tholen - Bloemkool kwam in Nederland en België door een relatief warm najaar nog tot diep in november en december van het land. De vorstperiode die nu bezig is zal een eind maken aan die aanvoer, waarmee de komende weken het serretelers zijn die bij BelOrta bloemkool aan zullen voeren. Ondanks, of misschien wel dankzij, de energiecrisis is het aantal telers nog altijd fors. “Er voeren bij ons nog altijd tientallen telers bloemkool uit de serre aan”, weet Guy Jennes. Hij is Supervisor Verkoop Groenten bij de Vlaamse coöperatie.

Bloemkool is als energiearme teelt bij een bepaalde groep telers nog altijd goed in beeld, ziet hij. “Vanwege het oplopen van de kostprijs voor energie de afgelopen periode zijn telers op zoek gegaan naar energiearme teelten.” Een tweede fenomeen waarop Guy wijst is een stijging van de gemiddelde leeftijd van telers in België en Nederland. “Onze serrebloemkooltelers hebben uitgebreide ervaring in de groenteteelt en kunnen bijgevolg vaak uitpakken met een schat aan kennis en vakmanschap, hetwelk enkel bijdraagt aan de topkwaliteit van ons product.”

Delicatesse
Het merendeel van de telers teelt serrebloemkool in de kasgrond. Ook zijn er telers die, tegenwoordig vaker dan vroeger, serrebloemkool op substraat telen. Een West-Vlaamse komkommerteler die op BelOrta aanvoert deelde hier laatst op LinkedIn laatst nog een foto van. Guy weet ook van een teler van snijbonen die ’s winters op hetzelfde substraat als waarop de snijbonen staan serrebloemkool teelt.

Eenmaal aangekomen bij BelOrta maakt voor de verkoop de wijze van telen niet uit. Serrebloemkool is serrebloemkool, met duidelijk onderscheidend vermogen ten opzichte van andere aanvoer. Het product is delicater en heeft een kortere gaartijd. De aanvoerperiode voor serrebloemkool loopt van begin december tot halverwege of eind april. De vroegste telers met serrebloemkool pakken de kerstvraag mee. “In die periode spreken we over primeurbloemkool. Daarbij gaan er zes bloemkolen in een tomatenkistje.”


Serrebloemkool bij BelOrta-teler Vandogro. Foto via LinkedIn

Unieke positie
Dit najaar liep de vollegrondsteelt bij sommige telers van BelOrta lang door. “Bepaalde telers hebben goed geprofiteerd van het warme najaar. Zij hebben nog lange tijd grote volumes bloemkool uit de buitenteelt aan kunnen voeren.” De prijsvorming was goed afgelopen najaar. “De grootste invloed op de prijzen heeft in deze periode aanvoer uit Frankrijk en Spanje. Onze veilingklok reageert op die aanvoer. Spanje was later op de markt en Frankrijk eerder klaar. Van het gat dat ontstond profiteerden telers in Nederland en België.”

Serretelers kunnen vanaf nu gaan profiteren van de unieke positie die zij hier hebben met lokale teelt van bloemkool. Tot pakweg eind februari zijn zij de enigen die bloemkool van eigen bodem aanvoeren. Vanaf eind februari komt daar wat ze bij BelOrta ‘winterbloemkoool’ bij. “En nog weer een maand later start ook de reguliere vollegrondsproductie.”

Moeilijkste periode
Ondanks het voordeel van de serre is het telen van bloemkool in deze weken geen evidentie, weet Guy. “Dit is de moeilijkste periode met weinig licht en lage temperaturen. Niet alle telers van serrebloemkool zijn nu ook al in productie. Op dit moment krijgen we vooral de zes stuks in een tomatenkistje aangevoerd. De prijzen zijn goed, al sinds de start van het seizoen voor serrebloemkool. Midden februari komen er vaker acht stuks in een mediumkistje voorbij en nog weer wat later zes stuks in een grote kist. Zoals in veel teelten geldt: telers willen het liefst als eerste of als laatste op de markt zijn.”

Voor meer informatie:
Guy Jennes
BelOrta
guy.jennes@belorta.be
www.belorta.be