Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krachtenbundeling voor Nederlands coffeeshop-experiment

Twee ondernemers uit Nederland, die al sinds de beginjaren '90 werkzaam in de cannabissector zijn, gaan samenwerken. Dat maken ze voorafgaand aan hun deelname aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen bekend.

Paradise Seeds uit Amsterdam wordt de officiële partner van Holigram. Holigram is één van de 10 Licensed Producers (LP's) die zijn geselecteerd door de Nederlandse overheid om coffeeshops te voorzien van een legale voorraad cannabis. De nationale proef gaat in 2024 van start.

Paradise zal Holigram voorzien van materiaal uit Nederland, zoals Dutch Dragon, Jacky White, Wappa en andere moderne rassen. Holigram richt zich op het telen van biologische cannabis van hoge kwaliteit op grote schaal in een moderne productiefaciliteit van 8000m².


Jetze de Raad legt de eerste steen voor de nieuwe Holigram-locatie.

"Samenwerking van Nederlandse cannabispioniers"
De partijen zijn sinds de vroege jaren '90 al betrokken in de Nederlandse cannabis. Samen hebben ze bijgedragen aan de ontwikkeling van de cannabissector op het gebied van genetica en voedingsstoffen.

Patrick Stevens, hoofd verkoop bij Holigram, beschrijft de samenwerking als volgt: Luc Krol, eigenaar van de genetische zadenbank Paradise Seeds en Jetze de Raad, oprichten van Biobizz-meststof staan nu aan het hoofd van de Nederlandse LP Holigram.

Luc Krol is de oprichter van Paradise Seeds, een door telers beheerde zadenbank voor cannabisgenetica die volgend jaar haar 30-jarig jubileum viert. Hij richtte ook de Medical Cannabis Bike Tour Foundation op, die momenteel een klinische proef financiert naar het gebruik van medicinale cannabis als behandeling voor kanker in Spanje.

Jetze de Raad richtte het biologische meststoffenbedrijf Biobizz op in 1992. In 2015 richtte hij Laboraad op, een onderzoekslaboratorium en adviesbureau dat innovaties nastreeft op het gebied van duurzaamheid in de tuinbouw- en landbouwsector. Als langdurige pleitbezorger van een legale cannabis-toeleveringsketen in Nederland richtte hij Holigram op, dat in 2021 een vergunning voor het Nederlandse Coffeeshop Experiment ontving.

De ondernemersgeschiedenis van Jetze vormt de basis voor Holigram's focus op duurzaamheid. De cannabis zal 100% biologisch zijn en de teeltfaciliteit is gebouwd om deze aanpak te ondersteunen. Het gebouw is vrij van (aard) gas, gebruikt zonnepanelen en energiebesparende LED-verlichting, en heeft een watersysteem voor recycling. "De biologisch geproduceerde genetica van Paradise passen hier natuurlijk perfect bij."


Luc Krol in de teeltruimtes van Paradise Seeds

Van 'achterdeur' naar officiële toeleveringsketen
Het Nederlandse coffeeshop-experiment is een door de overheid gesteunde proef die tot doel heeft een oplossing te vinden voor het Nederlandse coffeeshopdilemma. Gelicentieerde coffeeshops mogen cannabisproducten verkopen, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is cannabis officieel niet legaal in Nederland.

De autoriteiten hebben een oogje dichtgeknepen voor hoe de coffeeshops hun cannabisvoorraad verkrijgen. Het komt op mysterieuze wijze via de achterdeur binnen. Critici beweren dat die toeleveringssysteem openstaat voor misbruik door georganiseerde misdaad, en een ongereguleerde markt heeft ook gevolgen voor consumenten. Hoewel sommige coffeeshops hun eigen eigen systeem hanteren om de kwaliteit van producten te testen, betekent het ontbreken van een universeel systeem dat veel consumenten geen idee hebben van de integriteit van het product dat ze kopen.

Gedurende de afgelopen twee decennia hebben cannabisactivisten, met toenemende steun van lokale en nationale politici en wetshandhavingsfunctionarissen, met succes invloed uitgeoefend op het Nederlandse parlement om het Nederlandse Coffeeshop Experiment te lanceren.

Het experiment kreeg groen licht in 2017 van de nieuwe regering met als doel een gereguleerd 'voordeur' toeleveringssysteem op te zetten. Het 'experiment' was het resultaat van een compromis tussen politieke partijen die hevig tegenstand boden en die sterk voorstander waren van legalisering.

Het experiment wordt getest in 11 gemeenten in het hele land, waar 83 coffeeshops zijn gevestigd. Tien LP's zijn geselecteerd als de officiële leveranciers van cannabisproducten - cannabisbloem, hasj, voorgedraaide joints en eetwaren – en de coffeeshops moeten van deze LP's kopen.

"De coffeeshops mogen zelf kiezen van welke bedrijven ze hun producten kopen," legt Patrick uit. "In het begin was er wel wat weerstand, omdat veel coffeeshops al jarenlang samenwerkten met bepaalde leveranciers. Ze waren sceptisch over het idee om producten via een door de overheid goedgekeurde toeleveringsketen van bedrijven te kopen."

Maar de houding is veranderd omdat ze hebben ingezien dat bedrijven zoals Holigram mensen betrekken die een goede reputatie hebben in de Nederlandse cannabissector. Dit heeft volgens Patrick 'geruststelling gebracht'. "De meeste coffeeshops zien in dat een legale toeleveringsketen voordelen biedt, zoals zaken doen zonder geheim te doen en een goede voorraad cannabis ontvangen."

Hij wijst ook op de voordelen voor consumenten en zegt dat het experiment een kans is voor Holigram om mensen een schoon en eerlijk product te bieden dat 100% biologisch is. "Voor het eerst zal de consument precies weten wat hij koopt en geruststelling hebben over de veiligheid en kwaliteit van het product."

Het Nederlandse experiment zorgt er ook voor dat de consument een gereguleerd product ontvangt van de bedrijven die coffeeshops bevoorraden. Cannabis zal worden getest in door de overheid goedgekeurde laboratoria op verontreinigingen zoals pesticiden, zware metalen en schimmel (evenals het monitoren van cannabinoïde- en terpenoïdeniveaus). Een systeem voor traceerbaarheid zal ook de integriteit van de toeleveringsketen waarborgen.

Bewezen genetica
Patrick legt uit dat het aantrekkelijke van het gebruik van genetica van Paradise Seeds de betrouwbaarheid van cannabisrassen is, die gedurende vele jaren zijn gestabiliseerd en consistentie bieden in de teelt en de ervaring van de eindgebruiker.

Hoewel Paradise ook nieuwere rassen levert die de trend van 'Californische wiet' weerspiegelen, brengt de aanwezigheid van 'klassieke' genetica zoals Wappa, Dutch Dragon en Original White Widow in kruisingen met populaire Gelato- en Cookies-variëteiten extra stabiliteit. "Het beste van beide werelden!" zegt Patrick.

Luc Krol zegt: "Paradise Seeds is echt ontstaan uit de coffeeshopscene in Amsterdam in de jaren '90. Daar ruilde ik zaden met reizigers uit Azië en Amerika om mijn collectie op te bouwen zodat ik vroege genetische variëteiten van Paradise Seeds kon ontwikkelen."

"Het waren ook plekken waar het eindproduct werd getest, en het feedback overtuigde me om me fulltime op het kweken te concentreren. Dus het is geweldig dat de variëteiten van Paradise Seeds weer in de coffeeshops zullen zijn. Het is ook een voorrecht om met Holigram te werken. Natuurlijk gaan Jetze en ik vele jaren terug en hebben we gezien hoe de sector ingrijpend is veranderd. Deel uitmaken van deze legale initiatief in onze eigen achtertuin van Nederland is erg opwindend."


De teeltlocatie van Holigram. De deelnamedeadline van 15 december voor de aanloopfase in Breda en Tilburg wordt niet gehaald. In de video van medio oktober is de afwerking van het buitenterrein in volle gang. Daarna volgt het binnenwerk.

Voor meer informatie:
Paradise Seeds
www.paradise-seeds.com

Holigram
https://holigram.nl/

Publicatiedatum: