Aardbeienteler kan uitbreiden dankzij foliekas

Tholen - In tijden waarin er niet zo gek veel kassen nieuw gebouwd worden valt een project zoals gerealiseerd voor de familie Lambrechts extra op. De aardbeientelers hebben in Beerse een nieuwe kas laten bouwen. Het gaat om een foliekas, van het type Ventrio.

Handelsonderneming CJ Klep, Agrowser VDH en JB Hydroponics realiseerden inmiddels samen al vier van dit soort kassen, en de vijfde, die is op komst. Dat bleek tijdens een open dag aan de Antwerpseweg 54 waar zowel de telers als leveranciers zich presenteerden.

Op het perceel waar nu aardbeien van het ras Elsanta groeien, was voorheen een boomkweker gevestigd. De aardbeientelers wisten die grond te kopen en konden daarmee uitbreiden. Op andere locaties hebben de telers ook glazen kassen. De keuze viel voor deze locatie op een Ventrio-foliekas.

De beperkte hoogte van de kas (2,60 meter goothoogte, 3,40 meter nokhoogte) was een belangrijke reden hiervoor. De foliekas van 2,2 geldt als 'teeltondersteunende voorziening'. Het maakte het 'makkelijker' een vergunning te krijgen. Vandaag de dag echt een uitdaging die mede maakt dat nieuwbouw in de tuinbouw beperkt plaatsvindt.

Luchtingscapaciteit
Belangrijk bij de bouw van een kas zijn watergift, luchting en licht. In de Ventrio is daar alle drie goed voor gezorgd. Vooral de luchting valt op. Onder één kap hangen drie hangende, open goten (bewust, want daarmee goed te reinigen). Daarboven kan middels een tandradbaan de luchting ver open. Hierdoor is de luchting van dit type kas van 'een zeer hoge capaciteit', benadrukten de bouwpartijen meermaals tijdens de betonpadgesprekken met bezoekers.

Tijdens het zomerweer begin september bleek dat al. De binnentemperatuur in de foliekas met daarop diffuus folie bleef 4 graden lager dan de dik 30 graden buiten de kas. Ondertussen kregen de aardbeienplanten water uit een vers gegraven bassin met daarop drijvende zonnepanelen en een speciaal afdekmateriaal om de waterkwaliteit goed te houden.

Het was in 2020 aardbeienteler Robert van Aert die in Nispen voor het de eerste Ventrio-kas liet bouwen. Meerdere aardbeientelers volgden. Met aanpassing van de kapbreedte naar 4 meter is ook een bramen- of frambozenteelt in Ventrio-foliekas mogelijk.

Nu het project bij Lambrechts is opgeleverd, is een vijfde Ventrio onderweg naar Denemarken. Ook daar willen aardbeientelers gebruik maken van de speciale eigenschappen van de foliekas die moet kunnen concurreren met een niet-gestookte teelt in een glazen kas. De familie Lambrechts gaat dat de komende jaren ervaren.

Bekijk hier de foto-impressie van de Open Dag.

De volgende partijen hebben de complete realisatie van de Ventriokas en de inrichting mede mogelijk gemaakt:

Voor meer informatie:
Handelsonderneming C.J. Klep B.V
info@klep-agro.nl
www.klep-agro.nl

AgrowSer - VDH Foliekassen BV
info@foliekassen.com
www.foliekassen.com

JB Hydroponics
info@jbhydroponics.com
www.jbhydroponics.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.