Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe kas voor komkommerteler Hongarije

Certhon heeft voor Greencoop een kas van 6,1 hectare gerealiseerd met een poothoogte van zeven meter en gepoedercoat staal. Het witte staal heeft verschillende voordelen. Dat zit in bijvoorbeeld de hygiëne, deze kas is daardoor gemakkelijker schoon te maken, maar ook zeker in het licht. Wit reflecteert en zorgt voor een betere verspreiding van het licht en daarbij warmt de kas ook niet te snel op. Het kasdek is voorzien van kaderloze luchtramen, wat er ook voor zorgt dat er meer licht binnenkomt.

Voor dit project was de waterkwaliteit één van de uitgangspunten. Deze kas beschikt over diverse mogelijkheden om het water zo schoon en veilig mogelijk te krijgen. Denk hierbij aan een systeem voor omgekeerde osmose, watercirculatie en UV-behandeling.

Cascade systeem
Er wordt zoveel mogelijk energie van de geothermale bron gebruikt voor de drie verwarmingssystemen en er zijn extra mengkleppen ingezet om een cascadesysteem te realiseren.

Speciale warmtewisselaars
Het bijzondere van het project is dat voor de verwarming van de kas gebruik is gemaakt van twee titanium warmtewisselaars en deze zijn gekoppeld aan de geothermische bron. Voor de hele koude dagen in de winter en voor de bedrijfsveiligheid heeft Certhon nog twee gasketels in de ketelruimte staan.

Warmte-opslagtank
Om deze kas continu van de juiste hoeveelheid energie te voorzien, is er een grote buffertank van 2400 kuub gerealiseerd. Deze buffertank is, via de warmtewisselaars, gekoppeld aan de geothermale bron van 70 – 72°C, en tevens aan de twee gasketels.

Waterkwaliteit
Het bronwater wordt volledig gereinigd door een reverse osmose (RO) systeem. Het water wordt gerecirculeerd en gedesinfecteerd door middel van een UV-behandeling voordat het weer teruggaat naar de plant. Voor bedrijfszekerheid bestaat de irrigatie installatie uit vier Nutriflex pomp- en doseerunits.

Sensoren
Als temperatuur boven het gesloten scherm bekend is kan er een betere inschatting gemaakt worden van de juiste scherm- of ventilatiestrategie. Daarom installeerde Certhon in elke afdeling boven het scherm temperatuursensoren. Daarnaast kan Certhon een beter klimaat realiseren met het hogedruk foggingssysteem, waarmee de luchtvochtigheid verbeterd en de kaslucht gekoeld kan worden.

Voor meer informatie:
Certhon
ABC Westland 555
2685 DG Poeldijk
Tel: +31 174 22 50 80
[email protected]
www.certhon.com

Publicatiedatum: