Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Wat ze willen kunnen ze hier lokaal inmiddels ook zien”

Glazen kas in Marokko krijgt navolging

Tholen - Er komt een nieuwe glazen kas te staan in Marokko. Opnieuw is het een universiteit die een kas laat bouwen, maar deze keer wel met een andere focus dan in het democentrum in Agadir. Sebastiaan Hijstek van kassenbouwer Horti XS geeft een update.

Het was ook Horti XS dat in Agadir vlak na het weer opengaan van het Noord-Afrikaanse land na corona, een glazen kas bouwde. Met de Nederlandse teler Richard van Schie aan het roer draait dat project momenteel goed. De focus bij het demoproject in Agadir? Laten zien hoe het mogelijk is met moderne technieken met minder water te telen. "Ze behalen goede resultaten en verzamelen er waardevolle data over efficiënter met water omgaan en ook over de oogst", weet Sebastiaan.

Die data, die kunnen de onderzoekers van de universiteit in Agadir, het Institute Agronomique et Vétérinaire Hassan II, gebruiken om de tuinbouw in eigen land door te ontwikkelen. Glazen kassen zijn in Marokko nog behoorlijk nieuw en dus is het mogelijk hier nog veel over te leren, in lokale omstandigheden.


Kasdek glazen kas in Agadir, de eerste in Marokko ooit gebouwd, weten ze bij Horti XS

Gelijkenissen en verschillen
Met de bouw van de glazen kas in Marokko heeft Horti XS bekendheid gekregen die het kassenbouwbedrijf met hoofdkantoor in Poeldijk nu ook een tweede project heeft opgeleverd. "Je kunt tot op zekere hoogte zeggen dat dit project in Ben Guerir vergelijkbaar is. Ook hier is de kas ingericht voor onderzoek, voor de Mohammed VI Polytechnic University deze keer. De kas bestaat uit diverse afdelingen, waarmee fundamenteel en toegepast onderzoek mee kan worden gedaan. Wat ze willen, kunnen ze inmiddels lokaal dankzij het demoproject ook zien."

Tot zover gelijkenissen met het project in Agadir, maar het onderzoek waarvoor de kas in Ben Guerir hoofdzakelijk bestemd is, is toch ook weer anders. "Waar de kas in Agadir meer is toegespitst op toegepast onderzoek, daar is deze kas meer geschikt voor fundamenteel onderzoek."


Sebastiaan, uiterst links, met leden van de Mohammed VI Polytechnic University

Aan tafel met academici
De wetenschappers gaan, in de diverse kasafdelingen die Horti XS met hulp van lokale partners gaat bouwen, tal van aspecten onderzoeken, van planttypes tot aan bacteriën. Sebastiaan, die al meermaals op locatie was, zag het met zijn eigen ogen. Bijzonder aan het project is dat hij hier veel contact heeft met wetenschappers. "Normaal zit je met de teler aan tafel, nu met academici. Dat is een flinke kluif soms, maar ook een mooie uitdaging. Vanaf dag 1 zijn ze hier documentatie aan het aanleggen."

De kas, waarvan de bouw en het realiseren van de fundatie binnenkort start en waarvan de gedetailleerde engineering momenteel bezig zijn, zal uitgerust worden met allerlei moderne technieken waarover de universiteit op dit moment in de huidige kasfaciliteiten nog niet beschikt. "Er komt een dubbel scherm in, luchtmechaniek en mechanische koeling", somt de Nederlandse kassenbouwer enkele punten op. "Het wordt weer een bijzonder project."


Voorbereidingen in volle gang, januari 2024

Voor meer informatie:
Sebastiaan Heijstek
Horti XS
ABC Westland 501
2685 DG Poeldijk
+31 174 257085
[email protected]
www.hortixs.com/