Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kas van 11 hectare geopend in Nieuw-Zeeland

Het Nieuw-Zeelandse tuinbouwbedrijf LeaderBrand heeft in aanwezigheid van de minister van "Regional Development" Shane Jones hun kas van 11 hectare in Tairāwhiti officieel geopend.


Shane Jones, minister van Regionale Ontwikkeling knipte samen met onder andere de burgemeester een lint door om de kassen officieel te openen. Hoofd van het Regional Economic Development and Investment Unit Robert Pigou was ook aanwezig bij de opening.

LeaderBrand is een tuinbouwbedrijf in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf werd opgericht in 1975 toen oprichter Murray McPhail het familiebedrijf in schapen en runderen overnam en aardappelen begon te telen. "Op zo'n 40 hectare tuinbouwgrond startten we bescheiden. Met wat doorzettingsvermogen, vindingrijkheid en veel hard werken, groeide LeaderBrand van een klein familiebedrijf naar een groot tuinbouwbedrijf in Nieuw-Zeeland."

Werkgelegenheid
Met de nieuwe kas wil het bedrijf de gewasgroei het hele jaar door versnellen. Op die manier kan de impact van het weer verminderd worden. Het gebruik van meststoffen en water kan in de kas snel verlaagd worden en de bodemstructuur kan beschermd worden. Het zorgt ook voor werkgelegenheid en ondersteunt de tuinbouwsector van Tairāwhiti ter waarde van €58,56 miljoen.

Lening
Ondanks hun motivatie was het niet makkelijk om het project makkelijk af te ronden. Al in oktober 2019 keurde de Provinciale Ontwikkelingseenheid, ook wel Kānoa, Regionale Economische Ontwikkeling en Investeringsunit, een lening goed uit het Provinciaal Groeifonds. Met de lening werd de bouw van de kas gefinancierd en de regionale ontwikkeling in Tairāwhiti gestimuleerd.

Lockdown
In hetzelfde jaar koos Leaderbrand voor de Richel Group uit Frankrijk om de kassen te leveren. De eerste lockdown in maart 2020 had een aanzienlijke impact op de bouw. Meer lockdowns zorgden voor een vertraging van het project. Dat zorgde voor internationale vertragingen in het verzenden en beperkingen aan de grens die de bouwschema's ernstig bleven beïnvloeden.

Kasteelt
Dankzij hun flexibiliteit konden de medewerkers in 2022 de eerste drie hectare afronden. "Deze vorm van kasteelt is een grote verandering voor telers, maar we denken dat dit toekomst heeft. De teelt van de eerste gewassen is een kwestie van veel proberen en fouten maken. Kasteelt is minder afhankelijk van weersinvloeden en zorgt voor een stabilisering van de levering. Daarnaast kunnen we nieuwe technologie proberen en milieuvriendelijker telen", vertelt Gordon McPhail, General Manager Farming van LeaderBrand.

Water
Nu is de complete faciliteit van 11 hectare voltooid. Met een waterreservoir van 40 miljoen liter en een opslagtank van één miljoen liter kan het regenwater van het dak van de kassen worden opgeslagen in het reservoir en het hele jaar door in de kassen gebruikt. De kassen hebben een geavanceerd irrigatiesysteem bestaande uit ondergrondse leidingen die helemaal van de achterste kas naar het reservoir lopen. Dit systeem helpt om dit project volledig zelfvoorzienend te maken op het gebied van water. Er wordt verwacht dat de kassen dagelijks 800.000 liter geïrrigeerd water verbruiken uit het toevoerreservoir en de behandelingsinstallatie.

Investeren
Robert: "De kassen van 'LeaderBrand' zijn een goed voorbeeld wat er kan bereikt worden door middel van investeringen. Het Provincial Growth Fund is ontworpen om dit soort plattelandsbedrijven te ondersteunen en meer banen te creëren. We zien nu al de voordelen van dit project voor de gemeenschap en voor de voedselzekerheid van Nieuw-Zeeland. Vooral tijdens extreme weersomstandigheden. De medewerkers van LeaderBrand-team mogen trots zijn.'"

Financiële steun
Volgens Richard Burke, CEO van LeaderBrand, kon zonder de steun van het Regional Economic Development and Investment Unit dit project nooit gerealiseerd worden. "Deze bouw hadden we nooit zonder financiële steun kunnen bereiken. We hebben al flink geïnvesteerd in ons bedrijf en extra land. En de kas was daarin de volgende stap. Dit is mogelijk gemaakt dankzij het regionale fonds."

Wilde rucola
"Met dit project kunnen we het hele jaar door bladgroenten leveren", vertelt hij. "Onze motivatie is het garanderen van voedselzekerheid en Nieuw-Zeeland te voorzien van gezonde en betaalbare verse producten." Met de bouw van de kassen heeft LeaderBrand wilde rucola aan hun assortiment toegevoegd. "De kas maakt het mogelijk om spinazie en wilde rucola te telen, waarbij de planten worden beschermd tegen het weer. Het is lastig om rucola in de winter te telen. Maar dankzij kasteelt kunnen we het hele jaar door leveren", vertelt Richard.

Richard: "We willen na deze proef meer investeren in kassen en nieuwe gewassen. We willen nieuwe techniek in de kas testen. Daarmee kunnen we de export in het binnenland en in het buitenland uitbreiden. De medewerkers zijn er trots op dat de locatie geopend is door minister Jones. Het duurde lang voordat we hier naar toe kwamen. We hebben moeten dealen met een wereldwijde pandemie, MIQ-problemen, vrachtvertragingen, covid en extreem weer."

Inzegening
De dag voor de officiële opening werd de kas gezegend door Morehu Pewhairangi van de Te Aitanga a Mahaki iwi in een privéceremonie waarbij de medewerkers van de kas aanwezig waren.

Voor meer informatie:
Katherine Klouwens
Leaderbrand
Tel: +64 21 484 026
www.leaderbrand.co.nz

Publicatiedatum: