Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Altijd de nieuwste versie”

Bouwtekeningen voortaan digitaal mee naar de bouwplaats

Tholen - Drie jaar is Tebarex inmiddels intensief bezig met 3D-ontwerpen van complete tuinbouwprojecten, inclusief water- en elektrotechnische installaties. In 2022 leidde dat tot de introductie van Next Level Design (NLD). Door die ervaring hebben ze bij Tebarex het 3D-ontwerpen nu goed in de vingers, vertelt operationeel manager John Vollebregt. "We doen nu geen project meer zonder NLD."

Aan de kant van de leverancier gaat het dus op rolletjes, maar nu biedt Tebarex ook een programma waardoor de klant het allemaal nog beter snapt: Dalux. "Het is een viewer die je kan gebruiken voor tablet of telefoon om werktekeningen van al het ondergrondse leidingwerk in te zien, en daaruit informatie te halen die nodig is om het werk goed te kunnen installeren."

Masterplan
In het programma is al het leidingwerk te zien: water, elektra, CO2, kabels, verwarming, enz. "In plaats van dat elke installateur zijn eigen tekeningen meebrengt, zoals voorheen het geval was, is er nog maar één masterplan waar alle installateurs naar kijken en dat ook de klant kan inzien. Alles wordt vooraf uitgedacht om zo min mogelijk discussies in het veld te hebben. Daardoor kost engineering in het begin wat meer tijd, maar tijdens de uitvoering bespaar je zo heel veel tijd en ergernissen."

Geen papier meer
3D-tekeningen zijn op zich niet nieuw, maar wel nieuw is dat je ze niet meer op papier mee hoeft te nemen naar de bouwplaats. Doordat de tekeningen beschikbaar zijn in het Dalux-programma, heeft iedereen – klant, installateur, projectleider – steeds toegang tot de nieuwste versie van het masterplan op tablet of telefoon.

"Aan het eind van elke dag wordt het masterplan in Dalux bijgewerkt vanuit de cloud. 's Ochtends heb je dan dus meteen de meest recente versie. En dan gaat het niet alleen om de tekeningen, maar ook om stuklijsten, materiaalspecificaties en artikelnummers om in de digitale paklijsten de goederen terug te vinden. Dus alles wat je nodig hebt om ter plekke aan de slag te gaan."

Vanuit het veld komen er positieve reacties binnen over Dalux, zowel van klanten als supervisors, vertelt John. Het programma is bijvoorbeeld met succes toegepast in het Ely Fenland project dat samen met Bom Group werd uitgevoerd.

John Vollebregt van Tebarex (in het midden) met het lokale team in Mexico voor Greennova. Het project is nu gaande en zal in juni 2024 worden opgeleverd.

"En ook in Mexico werken lokale partijen met Dalux, daardoor is het monteursleven opeens een stuk leuker geworden. De installateurs daar zijn ook erg enthousiast over Dalux, waarin je de bestanden ook kan downloaden voor offline beschikbaarheid." Het installeren van complexe water- en elektro-installaties is tegenwoordig niet eenvoudig meer te noemen en daarom is dergelijke 3D support een 'must-have'.

Ook in indoor en vertical farming is het van tevoren uitdenken van plannen nuttig, denkt John, omdat je daar in ruimte beperkt bent en dus goed van tevoren moet bedenken waar alles moet komen. John en zijn collega's vertellen de bezoekers van hun stand op de GreenTech (02.332) er graag meer over.

Voor meer informatie:
Tebarex
Tel: 085 4832170
[email protected]
www.tebarex.com