Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Windsnelheden van meer dan 100 km/u en onze kas heeft geen schade geleden"

"De cycloon Gabrielle is de belangrijkste weersgebeurtenis die Nieuw-Zeeland deze eeuw heeft meegemaakt. De hevigheid en de schade die we nu zien, hebben we in geen generatie meegemaakt," zei de premier van Nieuw-Zeeland, Chris Hipkins, eerder dit jaar. Daarbij gaf hij aan dat de hoogste windsnelheid die tijdens de storm in februari 2023 werd gemeten 165 km/u bedroeg. De cycloon raasde over meer dan 22 hectare Cravo-kassen met een oprolbaar dak in heel Nieuw-Zeeland, maar zonder schade aan te richten aan de structuur of bedekking. Telers delen hun ervaringen.

"Toen de cycloon Gabrielle begin dit jaar over Hawke's Bay raasde, versterkte dat onze redenering en ons vertrouwen waarom we een Cravo Rafter kas hebben aangeschaft", zegt Daniel Hart, directeur van Oderings Nursery in Hastings in Nieuw-Zeeland. "De kas biedt niet alleen een optimaal groeiklimaat voor onze planten, maar schakelt ook het risico op verlies van gewassen en infrastructuur uit door de steeds toenemende weersextremen. Zoals een indirecte klap van een cycloon. Gelukkig heeft onze Cravo-kas geen schade opgelopen, ondanks windvlagen van meer dan 130 km/u en 150 mm regen."

De Nieuw-Zeelandse teler Gourmet Blueberries heeft 12 hectare kassen met een oprolbaar dak. "Tijdens de cycloon Gabrielle werden het dak en de muren gesloten om de gewassen te beschermen. Er was geen schade aan de structuur, dakbedekking of muren", zegt het team van Gourmet Blueberries in Hastings, Nieuw-Zeeland. Plaatselijk werden winden van meer dan 130 kilometer per uur gemeten (Cape Kidnappers).

Ook het team van Southern Pacific Berries Limited, gevestigd in Kaitaia, Nieuw-Zeeland, zag hoe hun teeltbedrijf de storm doorstond. "We hebben een Cravo X-frame van 2 ha in het hoge noorden van Nieuw-Zeeland. De cycloon werd aanvankelijk getraceerd naar extreme wind en regen en een directe klap van de cycloon Gabrielle. We hadden genoeg vertrouwen in de kas en de afdekking van het X-frame om het volledig te sluiten om het gewas te beschermen. Gelukkig trok de cycloon weg. De cycloon bracht nog steeds winden van meer dan 100 km/uur met zich mee op blootgestelde plaatsen rond het schiereiland en het X-frame liep geen schade op", zegt Reade Freeman van Southern Pacific Berries Limited.

Cricket
En het zijn niet alleen de gewassen die het goed doen onder de Cravo-kassen. De kassen stellen de cricketers in staat om het hele jaar door op gras te trainen in een klimaatgestuurde omgeving met hoge prestaties. Lance Hamilton, Chief Executive van de Central District Cricket Association in Hastings, vertelt dat tijdens de nacht van cycloon Gabrielle de wind zo intens was dat hij zich afvroeg of ik de volgende dag versnipperd plastic aan de stalen frames zou vinden.

"Maar de Cravo A-frame kas doorstond de wind van 120 kilometer per uur zonder enige zichtbare schade. Met zoveel verwoesting in de regio door de cycloon was het zo'n opluchting om te zien dat het niet alleen intact was, maar dat het ook alle regen buiten had weten te houden."

"Eenvoudig maar zo effectief", voegt Danny Reuben van de England & Wales Cricket Board eraan toe. Het Engels cricketteam was op tournee in Nieuw-Zeeland en het team bracht een bezoek aan Bay Oval. Danny was verbaasd dat het Engelse Cricketteam in Mount Maunganui/Tauranga (Bay Oval) op echt gras kon trainen, in winden van 100 km/u tijdens de ergste gevolgen van de cycloon Gabrielle. "De permanente indoor netten op gras bij de Oval Bay zijn geniaal. Cycloon Gabrielle brengt Tauranga in beroering met rukwinden van 80-100 kilometer per uur en met zware stortregen. De voorbereidingen voor de eerste test zijn in volle gang. Elke county locatie zou hiernaar moeten kijken."

Volgens Richard Vollebregt van Cravo zijn er in de afgelopen 20 jaar Cravo-kassen wereldwijd getroffen door 24 orkanen, cyclonen en tyfoons en er is nog geen kas verloren gegaan. Ook is er meer dan 98% van de dakbedekking intact gebleven.

Voor meer informatie:
Richard Vollebregt
Crabo Equipment Ltd
Tel: + (1) 519 759 8226 x 215
richardv@crabo.com
www.cravo.com

Publicatiedatum: