Hoog Resistente tomatenrassen brengen wereldwijde ketenpartners op Enza Zaden House Fair

Tholen - Telers, handelaren, retailers en andere ketenpartijen waren in week 24 welkom op de House Fair van Enza Zaden. Sinds afgelopen jaar heeft het veredelingsbedrijf haar demolocatie voor de hightech teelten als permanente locatie geopend bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Naast de 3.000 m2 belichte en 6.000 m2 onbelichte tomatenteelt heeft Enza Zaden een grote presentatieruimte op het bedrijf waar alle noviteiten werden gepresenteerd.


Renée Klaver en Frank van der Spek

Ook dit jaar was de animo groot met bezoekers uit Azië, Noord-Amerika, Oost-Europa, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Benelux, die hun bezoek aan de House Fair veelal combineerden met de GreenTech. Veel aandacht ging dit jaar uit naar de exclusieve collectie Hoog Resistente tomatenrassen die zijn ontwikkeld om de ToBRFV-uitbraak te bestrijden. De HREZ-collectie omvat rassen in alle belangrijke tomatentypen, waaronder roma, vlees-, pruim-, cherry-, snack- en trostomaten.


De proefkas bij Duivestijn Tomaten

Uniek aan de HREZ-rassen is volgens Crop Research Director Tomato Kees Konst dat de resistentie is gebaseerd op één gen, wat in eerste instantie het terugkruisen op klassieke wijze in gecultiveerde tomaten eenvoudig maakt. "We vonden de resistentie in een wilde tomaat dankzij de duizenden lijn in onze genenbank. We investeren jaarlijks zo’n 30% van onze omzet in R&D, waaronder in onze genenbank. Deze collectie heeft zijn waarde nu bewezen. We hebben na de uitbraak meteen ruimtes bijgehuurd, zodat de volle focus uitging naar het vinden van resistenties. Daar zijn we uiteindelijk vrij snel in geslaagd en daarbij hebben we het geluk dat deze resistentie ook niet ten koste gaat van de positieve eigenschappen van de rassen. Wel benadrukken we altijd het belang voor de telers om de fytosanitaire maatregelen goed in acht te nemen."

"Onze HREZ-collectie is een doorbraak die de verspreiding van ToBRFV helpt voorkomen en een revolutie teweegbrengt in de tomatenindustrie", vertelt Frank van der Spek, sales specialist tomaat en aubergine. In de Benelux telt het areaal van deze rassen inmiddels ruim 500 hectare, wereldwijd gaat het om 1.000 hectare.


Renée Klaver en Frank van der Spek

"Een extreme start. Normaal beginnen we met nieuwe rassen bij een teler met enkele paadjes, nu zijn veel telers massaal overgeschakeld. Waar we anders hooguit twee tot drie nieuwe rassen per jaar introduceren, introduceren we nu in twee jaar tijd ongeveer twintig nieuwe rassen voor de heated markt. Organisatorisch was dat een enorme uitdaging voor het gehele bedrijf."


Dirk Vreugdenhil en Joost van der Voort (QPI) en Cees van Dorst

De virusdruk heeft het tomatenaanbod in korte tijd finaal veranderd. "De problemen met ToBRFV zijn nog niet over. Er blijft dan ook gigantisch veel belangstelling voor deze HREZ-rassen", vertelt Frank, die de uitbraak vergelijkt met die van het Tomatenmozaïekvirus (ToMV) medio jaren '80. "De resistentie die toen gevonden is heeft vijftig jaar standgehouden, maar is doorbroken door dit virus. In principe zullen alle nieuwe rassen die we nu introduceren dan ook deze resistentie hebben."


Carmen Ampt met Marcel Biemans, Bart van Bael en Annie Verheyen van Cooperatie Hoogstraten

Volgen Carmen Ampt, Produce Chain Specialist, is de afgelopen jaren ook verderop in de keten steeds meer duidelijk geworden dat het tomatenaanbod fors zal gaan wijzigen. "Zij willen de jaarrond beschikbaarheid garanderen en hebben afgelopen jaar gezien dat dit niet altijd vanzelfsprekend is met als schrikbeeld de lege schappen in het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig beseft ook de keten dat - met een groot aantal rasintroducties in korte tijd in combinatie met andere tijden voor wat betreft energieprijzen - de wereld snel verandert. Hierdoor staan we momenteel veel directer in contact met handelsbedrijven en supermarkten dan pakweg vijf jaar geleden."


Bio-assortiment Vitalis

Naast de tomaten presenteerde Enza Zaden ook de laatste noviteiten in de rassen van meloenen, komkommers, paprika's, aubergines, evenals het biologische assortiment van dochterbedrijf Vitalis. De laatste jaren is het komkommerportfolio sterk uitgebreid, waarbij Enza Zaden tegenwoordig rassen voor iedere planting beschikbaar heeft. Voorbeelden hiervan zijn Springfield, Dee Viate en de meest recente introductie de Dee Pend voor de zomer- en najaarsteelt.


Komkommers

Op paprikagebied was er speciale aandacht voor het nieuwe gele blokpaprikaras Levente, die het afgelopen jaar bij verschillende telers is geïntroduceerd. Inmiddels staat er ruim 100 hectare en is het daarmee het grootste gele ras in Nederland en België. Ook het rode paprikaras Margrethe kreeg de nodige aandacht. "Een ras dat grof begint en zijn gewicht goed vasthoudt. De start kenmerkt zich door een uniforme plantmateriaal en gelijkheid in stengels. Het gewas is open en groeit vlot door. De vruchtkwaliteit van Margrethe is zeer goed en de vruchten hebben een langere houdbaarheid. Ook bij warme temperaturen houdt dit ras haar producties goed op niveau", aldus Cees van Dorst.

Voor meer informatie:
Enza Zaden
+31 (0)228 350100
info@enzazaden.com
www.enzazaden.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.