Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“We verwachten dat er ieder jaar wel een paar nieuwe rassen uit onze pijplijn zullen komen"

Snelheid van F1 Hybride aardbeienrassen werpt vruchten af

Tholen - Toen Vincent Deenen, algemeen directeur Limgroup, dit jaar het podium betrad tijdens het ISFC was hij voorbereid op heel veel reacties. Maar zoveel, misschien ook weer niet. Begin dit jaar lanceerde Limgroup het eerste F1 Hybride aardbeienras, Limore One. Hybride rassen zijn standaard in de tomaten- en paprikateelt. Voor aardbeien is het dat nog niet altijd. Limgroup zet er nu vol op in.

Laten we bij het begin beginnen. Hybride rassen zijn het resultaat van het kruisen van twee of meer verschillende ouderlijnen (die vaak zelf door selectie en veredeling zijn verbeterd) om een nieuwe selectie te produceren die de gewenste eigenschappen van beide ouders combineert. Deze techniek staat bekend als hybride veredeling. Hybride rassen produceren planten die vaak betere eigenschappen vertonen dan elk van de ouders, een fenomeen dat bekend staat als heterosis-effect. "De eerste generatie (F1) vertoont vaak superieure eigenschappen."

De huidige standaard aardbeienrassen zijn klonale rassen, vertelt Vincent. "Klonale rassen zijn het resultaat van klonale vermeerdering, waarbij nieuwe planten worden geproduceerd door middel van vegetatieve vermeerderingstechnieken. In het geval van aardbeien hebben we het dan over stekken in plaats van zaad."

Hybride rassen zijn dus ontworpen om de prestaties te verbeteren door het combineren van de gewenste eigenschappen van twee of meer ouderlijnen.

De voordelen van F1 Hybride aardbeien zijn, met bovenstaande in het achterhoofd, nu makkelijk in te vullen: het veredelingsproces krijgt veel meer vaart. En de vermeerdering ook. Door die snelheid kan de retail en handel sneller reageren op marktontwikkelingen. En aardbeientelers hebben sterker, uniformer uitgangsmateriaal tot hun beschikking. Sterkere planten betekent minder gewasbeschermingsmiddelen waar de consument direct van profiteert middels een meer duurzaam product. En tot slot lopen vermeerderaars minder financieel risico (vanwege de tijdwinst die het zaaien met zich meebrengt). En wellicht is het belangrijkste argument nog niet genoemd: van start tot finish zijn met F1 Hybride aardbeien enorme verbeterslagen te maken wat betreft de duurzaamheidsimpact van de aardbeien. Dit is iets waar de aardbeiensector steeds meer aandacht voor krijgt.

Aardbeienteelt 2024
De laatste jaren is het areaal van de beschermde teelt van aardbeien uitgebreid. En bovendien is de teeltmethode drastisch gewijzigd; waar tot een tiental jaren geleden vollegrondsteelt nog heel gebruikelijk was, is de teelttechniek verder doorontwikkeld. Er wordt nu geteeld op stellingen, of onder folie of onder glas. Vincent: "Het is toch, op z'n zachtst gezegd, apart dat de rassen nog niet meegegaan zijn in deze ontwikkeling? Je kunt je voorstellen dat een vollegrondsaardbeienras andere eigenschappen vraagt dan de huidige substraatteeltmethode. De F1 hybride rassen spelen daar wel op in. Het heterosis-effect van F1 Hybride rassen resulteert uiteindelijk in een verhoogde groeisnelheid, verhoogde productie, verbeterde vruchtkwaliteit, ziekteresistenties en uniformiteit in productie."

Limgroup zit met deze veredelingstechniek voor aardbei op een razendsnel spoor. Vincent: "We verwachten dat er ieder jaar wel een paar nieuwe rassen uit onze pijplijn zullen komen. We hebben de vaart erin. Met 'we' bedoel ik overigens al partijen die aangesloten zijn om deze transitie in de aardbeiensector te realiseren: Gipmans Planten, Van den Elzen, Van der Avoird Trayplant, FruitMasters en Delphy ISFC. Met z'n zessen brengen we heel wat teweeg in de aardbeiensector. Wij zien dit als de toekomst voor de aardbeiensector. We zijn meer dan overtuigd."

Voor meer informatie:
Vincent Deenen
Limgroup
Tel.: +31 77 397 99 00
[email protected]
www.limgroup.eu