Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bejo South East Asia

"De Vietnamese groentesector is aan het moderniseren"

Bejo was een van de eerste veredelingsbedrijven die onderzoeks- en productiefaciliteiten voor zaailingen in Vietnam opstartte. Het onderkende het potentieel van het land en de cruciale rol van geschikte rassen in de ontwikkeling van de AGF-sector. Sinds de opening van het centrum in 2018 is de sector snel gegroeid, stelt Agung Pratama van Bejo South East Asia.

Sterke ontwikkelingsgraad
"In vergelijking met andere Zuidoost-Aziatische zaadmarkten heeft de Vietnamese markt een sterke ontwikkelingsgraad getoond", zegt Agung. "Tot 2023 had het een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 6,9% en in de afgelopen vijf jaar kwam het cijfer boven de 7% uit. Dit wijst op een positieve marktontwikkeling, met de verwachting dat de marktwaarde tegen 2030 de $100 mln zal overschrijden. Daarnaast zien we een sterke groei in de groente-export en een groeiende behoefte aan snelle verschuiving naar hybride zaden, in tegenstelling tot niet-hybride open bestoven zaden."

Bovendien hebben grote teeltbedrijven in eigendom van zakentycoons een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, met exportmogelijkheden binnen en buiten de regio. "Overheidssteun voor investeringen en buitenlandse handel, samen met een klimaat dat bevorderlijk is voor diversificatie in het groenteaanbod, dragen evenzeer bij aan deze ontwikkeling."

Agung merkt op dat de pandemie de consumptie van groenten en het bewustzijn van gezond eten heeft verhoogd. "Tegenwoordig bieden groenteverpakkingen details over voeding en teeltmethoden. Dit geeft aan dat de Vietnamese groentemarkt evolueert naar een moderne handel. Een andere trend is de toename van online aankopen."

Supermarktproducten uit het Bejo-portfolio

Uien, wortelgroenten en koolsoorten
Wat betreft hun populairste producten in Vietnam, noemt hij uien, wortelgroenten en koolsoorten. "Momenteel ontwikkelen we ons indoor segment, dat sla en vruchtgroenten omvat."

Bovendien worden uniformiteit, betere resistenties en goede opbrengsten steeds belangrijker doelstellingen voor de meeste zaadbedrijven. "Deze ontwikkeling wordt versterkt door het feit dat telers nu goed opgeleid zijn en bereid zijn om extra inspanningen te leveren."

De jaarlijkse Vietnamese Open Dag van het bedrijf, gehouden in het veredelingscentrum en bijgewoond door alle belanghebbenden binnen de groenteketen, is een populair evenement geworden. "Het draagt bij aan het verbeteren van markt- en exportkennis. We doen moeite om een totaaloplossing voor telers te bieden, inclusief marktkoppeling en verwerking. Bijvoorbeeld, onze aspergerassen kunnen niet alleen worden gegeten, maar ook verwerkt tot aspergethee."

Desalniettemin staat de Vietnamese groentesector voor uitdagingen, waaronder bioveiligheidskwesties. "Bioveiligheid is strikt, vooral voor het importeren van zaden. De overheid zou dit effectiever moeten aanpakken door de import van zaden te vergemakkelijken. We hopen dat goede communicatie verstoringen in de zaadvoorziening en dus de groenteteelt voorkomt."

Wat betreft klimaat- en ziektegerelateerde kwesties, zegt hij dat ze dit als veredelingsbedrijf als een kans zien. "Vooral gezien de groeiende Zuidoost-Aziatische middenklasse, die goede kwaliteit op hun bord eist."

Verder hebben overstromingsrisico's en stijgende temperaturen de kasteelt populairder gemaakt in Vietnam, met name in Da Nang. "In Vietnam en andere Zuidoost-Aziatische landen hebben uitdagende weersomstandigheden een negatieve invloed op de teelt van gewassen en zaden. Daarom zou de sector veelzijdige rassen en kastechnologie moeten ontwikkelen om deze uitdagingen aan te pakken, ook al zorgt dit voor verhoogde teeltkosten in de toekomst", legt Agung uit.

De impactcluster "Overgang naar duurzame sjalotwaardeketens in de Mekongdelta"

Sjalotcluster
Een voorbeeld hiervan is de deelname van Bejo aan het project "Overgang naar duurzame sjalotwaardeketens in de Mekongdelta." Vorig jaar werd een impactcluster gevormd door Bejo Zaden, De Groot & Slot, Royal Brinkman, BvB Substrates, Eurofins, de Can Tho Universiteit en Fresh Studio, met als doel de sjalotteelt in de Mekongdelta te versterken door innovatieve Nederlandse teelttechnologieƫn en -methoden toegankelijk te maken voor lokale sjalottelers. Het is een voorbeeld van hoe Bejo gelooft dat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van de groentesector. "Zonder de steun van regionale distributeurs zouden we onze activiteiten niet kunnen onderhouden."

Bejo Open Velddagen

Stabiele groenteprijzen
Hij gelooft dat de Vietnamese groentesector zou profiteren van stabiele groenteprijzen en concurrerende handelsprijzen. "Nieuwe hybride zaden moeten zich richten op een grotere opbrengst en een goed weerstandspakket. Met deze combinatie kunnen telers een bevredigend inkomen behalen. Het klinkt utopisch, maar het is echt ieders wens binnen de sector."

Hij voegt eraan toe dat het bij Bejo niet alleen om zaken gaat. "De ambitie om deze regio verder te ontwikkelen was een van de redenen om onze onderzoeks- en veredelingsactiviteiten in Vietnam op te starten, naast de zaadproductie. We geven om de ontwikkeling van lokale talenten in de sector en het delen van onze kennis naarmate de technologie zich ontwikkelt. Hierbij gaat onze zorg niet alleen uit naar Vietnam, maar naar de bredere regio. Dit is waarom ons verkoopkantoor in Jakarta, Indonesiƫ, zich richt op de Zuidoost-Aziatische markt als geheel."

Voor meer informatie:
Agung Pratama
Bejo Indonesiƫ
Tel: +62 21 80641847
[email protected]
www.bejoindonesia.com

Publicatiedatum: