Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar exclusieve tomatenrassen die bestand zijn tegen hitte in India

Het World Vegetable Center in India doet al vele jaren onderzoek naar tomatenrassen die goed in India kunnen groeien. Daarvoor kwam een team van onderzoekers in maart 2024 bijeen in het centrum van WorldVeg voor Zuid- en Centraal-Azië in Hyderabad. Daarin deden ze onderzoek naar exclusieve tomatenrassen voor leden van het WorldVeg Asia-Pacific Seed Association (APSA) consortium.

Het doel hiervan was om te onderzoeken hoe genetische varianten groeien in India. Via veldproeven van meer dan 50 tomatenrassen deed het team onderzoek naar specifieke rassen. Deze rassen moesten voldoen aan de gewenste verwachtingen van nationale zaadbedrijven. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen welke genetische bronnen hitte en biotische stressfactoren zoals virussen en bacteriële verwelking kunnen doorstaan.

Tijdens de veldbeoordelingen gingen WorldVeg-wetenschappers in gesprek met lokale belanghebbenden. Deze belanghebbenden bestonden uit tuinders, zaadbedrijven en industriële experts. Zij benadrukten het belang van hittebestendige en ziekteresistente rassen die passen binnen de steeds ontwikkelende tuinbouw in India.

Assaf Eybishitz, senior tomatenveredelaar bij WorldVeg: "Ons doel is om nieuwe rassen te ontwikkelen die beter tegen hitte, virussen en bacteriën kunnen. Ze zijn een meerwaarde vergeleken met de rassen die al op de markt zijn. Deze rassen moeten een oplossing zijn voor tuinders en de voedselveiligheid in het land verhogen."

De Indiase tomatenmarkt moet zich leren aanpassen aan klimaatverandering. Er is een grote vraag naar genetisch materiaal dat bestand is tegen hitte terwijl het tegelijkertijd een goede kwaliteit gewaarborgd wordt. Er wordt materiaal veredeld dat bestand is tegen het TYLCV-virus, bacteriële verwelking en zuidelijke bladvlekkenziekte. Op die manier worden gewassen veerkrachtiger. Onderzoekers van WorldVeg hebben een routekaart opgesteld voor toekomstige veredelingsinitiatieven in India en in heel Zuid-Azië.

Na afloop van deze missie werd duidelijk hoe belangrijk deze was. Het onderzoek naar exclusieve tomatenrassen moet de tuinbouw vooruit helpen. Een beter begrip van tomatengenetica in Zuid-Azië is daarbij belangrijk.

Bron: avrdc.org

Publicatiedatum: