De evolutie van plastic drijvers voor teelt op water en vertical farming

Ondanks de pandemie en de lockdowns zijn de innovatieve projecten binnen de hydrocultuurafdeling van Plastic Box, een Italiaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van herbruikbare plastic verpakkingen en kunststof panelen voor drijvende teelt, niet tot stilstand gekomen. "Gelukkig", zegt verkoopdirecteur Damiano Ghirlanda.

"Het ging heel goed voor ons. Onze sector is een van de weinige die gespaard bleef tijdens de pandemie. We zijn altijd blijven werken om een fundamentele hulpbron te zijn voor de tuinbouw."

"Plastic Box werkte de afgelopen jaren samen met een Italiaanse leverancier van poolsystemen voor grote supermarktketens. Dankzij deze samenwerking zal het bedrijf meer dan vijf miljoen herbruikbare verpakkingen produceren met barcode, QR-code en RFID traceertechnologieën", legt Damiano uit.

Deze waardevolle samenwerking bood het bedrijf de mogelijkheid om een geautomatiseerde productie van plastic kratten te implementeren en zijn productassortiment uit te breiden. De kratten zijn gemaakt van traditionele en tweede generatie detecteerbare materialen. Deze materialen verhogen de prestatie van de verpakking en verminderen het risico op vervuiling van het eindproduct drastisch.

Vandaag levert Plastic Box meer dan 100 verschillende modellen, waaronder volumetrische poolkratten, traditionele kratten en specifieke producten voor meerdere sectoren (van pluimvee- en mineraalwatersector tot de wijnsector).

Gepatenteerde technologie
Wat hydrocultuur betreft, heeft Plastic Box internationale patenten aangevraagd op het ontwerp van zijn panelen. Dankzij het speciale ontwerp van de drijvende platforms is het mogelijk om groenten te telen onder drastische omstandigheden van watertemperatuur en de daarin opgeloste hoeveelheid zuurstof die essentieel is voor de ademhaling van het wortelstelsel. 

"We zijn ook verschillende samenwerkingen aangegaan met wereldspelers in de vertical farmsector", voegt Damiano toe. "Tegenwoordig hebben we over de hele wereld relaties, onder meer in Duitsland, Nederland, het VK en overzee in Singapore en de VS. We hebben ons assortiment drijvende panelen uitgebreid, allemaal gemaakt van HDPE voor voedseltoepassingen, zowel voor het telen van volwassen sla van verschillende groottes, als van baby leaf."

Het meest recente project betreft de samenwerking met de innovatieve start-up Kilometro Verde. "We zijn een technische en strategische partner geworden in een nieuw project betreffende de bouw van een state-of-the-art faciliteit voor slateelt. Het wordt de grootste vertical farm van Europa", benadrukt Damiano.

"Tegenwoordig is hydrocultuur een nichemarkt, vooral in de teelt van sla, maar in de komende jaren, als de economisch-financiële duurzaamheid van de investeringen kan worden aangetoond, zullen we getuige zijn van een echte exponentiële groei van de sector", beweert Damiano. "Anderzijds zullen fytosanitaire problemen, het tekort aan watervoorraden en het gebrek aan personeel in de vollegrondsteelt telers steeds meer dwingen te investeren in alternatieve technologieën." 

"De toekomst voor groenten en fruit", besluit de verkoopmanager van Plastic Box, "ligt zeker in hydrocultuur, waar totale controle is over het hele teeltproces, met aanzienlijke verminderingen van het gebruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, en met tegelijkertijd een maximalisatie van de oogst per vierkante meter."

Voor meer informatie:
Damiano Ghirlanda (sales manager)
Plastic Box Srl
Via Polesine, 1592
37043 Castagnaro (VR) - Italië
Tel: +39 (0)442 921 35
d.ghirlanda@plasticboxsrl.com
www.plasticboxsrl.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.