Op de wekelijkse markten zijn de groenten van de Berlijnse startup Berlin Farms erg populair. De microgreens worden in rekken op elkaar en zonder zonlicht in een container gekweekt. Omdat de zaailingen na 10 tot 14 dagen worden geoogst, hebben ze minder water nodig om te groeien en hebben ze geen meststoffen nodig. Dit bespaart ruimte en energie.
De vertical farm werd vorig jaar opgezet door Silke Wehrle en Vahik Soghom, zo valt te lezen in de Berliner Woche.
De innovatieve productie van microgroenten in het zuidwesten van Berlijn / Foto: Berlin Farms
De zaailingen gedijen in aarde zonder toevoeging van kunstmest. De meeste microgreens daarentegen worden gekweekt in water-mestoplossingen. Dit betekent dat ze niet van biologische kwaliteit zijn. Het bedrijf Steglitz-Zehlendorf is anders: "Wij zijn de eerste indoor farm in Duitsland die biologisch gecertificeerd is," legt Wehrle trots uit. Het telen in aarde maakt ook een grotere verscheidenheid aan producten mogelijk. Niet alleen salades en kruiden gedijen hier, zoals in de water-mestoplossing, maar ook groenten. "We telen momenteel meer dan 20 soorten, en het zou mogelijk zijn om er veel meer dan 50 te telen," aldus Soghom. Daaronder zijn ook exotische soorten zoals amarant, alfalfa of mizuna.
Voor meer informatie:
Berlin Farms GmbH
Goerzalle 299
14167 Berlijn
Tel.: +49 15902186430
silke@berlin-farms.com
www.berlin-farms.com