José Blanco van Cristalplant (Spanje):

"10% meer tomatenplanten verkocht, bijna 10 miljoen planten"

"De seizoensstart is niet gemakkelijk, want de telers zien een enorm aantal plagen en virussen opdoemen. Veel tomatenpercelen worden gerooid vanwege ToBRFV en paprika- en courgette-planten worden verwijderd wegens bladluis en bacteriën, met name Clavibacter", zegt José Blanco van het Spaanse teeltbedrijf Cristalplant eind oktober. "We horen van klanten dat er problemen zijn met de planthygiëne, maar het lijkt me toch ook voor een deel "massapsychose" te zijn. Hoe dan ook, de situatie ziet er niet rooskleurig uit."

"De start van het seizoen is vooral moeilijk in het oosten van Almería, wat enkele verwachtingen voedt ten aanzien van de aanplant van watermeloen", benadrukt José Blanco. "We hebben immers heel wat aanvragen gekregen om een groter aantal planten te vermeerderen."

"Op 3 december halen we normaal gezien de eerste zaailingen van watermeloenen uit onze kassen voor levering aan telers in de vroegste gebieden. We denken dit jaar ongeveer 6 miljoen geënte watermeloenplanten op de markt te brengen en 5 miljoen stuks van meloen."

In Midden- en Noord-Europa zullen veel kassen deze winter het licht uitdoen door de hoge energiekosten, waardoor het tomatenareaal in Almería dit jaar zal toenemen. Ook al zijn daaromtrent nog geen officiële gegevens beschikbaar, Cristalplant bevestigt alvast de toename van de verkoop van zaailingen. "Van tomaat hebben we 10% meer verkocht, bijna 10 miljoen geënte planten in totaal. Naast de planning op basis van wat er in de rest van Europa zou kunnen gebeuren, is deze groei ook aangedreven door de prijs die de tomaat op de markt heeft gehad, en dan vooral trostomaat." 

De afzet van courgetteplantjes laat tot nu toe een heel andere trend zien. "Dit jaar hebben we om verschillende redenen veel minder courgette verkocht. In de eerste plaats is er natuurlijk de prijs, want onze sector wiegt traditioneel mee op de golven van de marktprijzen. Paprika deed het heel goed het voorbije seizoen en dus zijn er telers die hun productie hebben aangehouden in plaats van over te stappen op andere gewassen, zoals courgette. En daarnaast zien we klanten die vanwege de verwachte daling van de komkommerteelt in Nederland ervoor hebben gekozen komkommers aan te planten in plaats van courgettes." 

Cristalplant zal gedurende het gehele seizoen zo'n 8 miljoen courgetteplanten en 11 miljoen komkommerplanten – waarvan 1 miljoen geënt materiaal – op de markt brengen. De productie van aubergineplanten zal slechts een miljoen stuks bedragen, waarvan de helft overeenkomt met geënt materiaal. 

"Paprika doet het heel goed. Wanneer het seizoen aan het begin van de zomer eindigt, zullen we zo'n 25 miljoen planten hebben vermeerderd", schat José Blanco. Geen enkel ander gewas haalt zo’n aantallen bij Cristalplant. "De verkoopcijfers van paprika zijn flink gestegen, vooral door de kostenkwestie. Veel telers houden rekening met de factor arbeid en daarom zien we een verschuiving van meer arbeidsintensieve gewassen zoals cherrytomaten naar andere met lagere kosten, zoals paprika's." 

Voor meer informatie:
Cristalplant
Paraje La Cumbre s/n
04717 San Agustín – El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 565 032
https://cristalplant.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.