PAR+-coating beschikbaar voor 10 telers in 2023

Met een financieel steuntje in de rug van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wil Physee komend jaar in totaal op 15 hectare kas hun speciale coating aanbrengen bij maximaal 10 telers. Het gaat om een coating die schadelijk UV-licht omzet in diffuus PAR-licht. De coating kan zowel handmatig worden aangebracht als via reguliere spray machines en blijft daarna 8 jaar zitten. De verwachte meeropbrengst bij gebruik van de coating is 8 – 10%.

Kwekerij van Boxel (600 m2) en Firma Verkade (900 m2) maken sinds juli 2022 al kennis met de coating op hun kassen met komkommers en tomaten. Over een periode van 40 weken, tot eind juli 2023, werken de partijen samen in een pilot. Hierbij is Physee verantwoordelijk voor het monitoren van de coatingkwaliteit op het kasdek en de lichtspectra onder het gecoate vak en het referentie vak. De telers zijn verantwoordelijk voor het wekelijks monitoren van het gewas. Hierbij wordt de hoeveelheid geoogst product en verschillende gewaskenmerken bijgehouden. In een interview van InnovationQuarter werd onlangs al meer verteld over onder meer de pilot.  

Physee is met een andere techniek, waarbij sensoren en kunstmatige intelligentie ingezet worden om kantoren energiezuiniger te maken, in de running voor de Nederlandse Innovatieprijs 2022


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven