De tuinbouwspelers Logiqs en Physee zijn genomineerd voor de Nederlandse Innovatieprijs 2022. Ze gaan de strijd aan met de andere genomineerden: Basilisk Self-Healing Concrete, MIMETAS en The eNose Company. De nominaties zijn toegekend aan de vijf organisaties, omdat zij volgens de jury 'elk uniek of toonaangevend zijn op hun betreffende marktgebieden.'

Logiqs maakt meerlaags teelsystemen en perfectioneert de teelttechnieken voor in geconditioneerde binnenruimtes. De jury wijst erop dat bij het telen van groenten in zulke systemen er minder grond en water nodig is en er minder vervuiling is. 

Physee zet sensoren en kunstmatige intelligentie in om kantoren energiezuiniger te maken. Volgens CEO en oprichter Ferdinand Grapperhaus levert het ‘SENSE’ systeem van Physee naast een prettiger binnenklimaat ook tot 35 procent energiebesparing op verwarming, koeling en verlichting op. Wat neer komt op zo’n 15 tot 20 procent van het totaal verbruik. Physee werkt ook aan innovatieve coatings voor op kassen. 

Het is nu mogelijk om te stemmen op de genomineerden voor De Nederlandse Innovatie Prijs 2022. Dit kan via het het formulier onderaan deze pagina

De winnaar van De Nederlandse Innovatie Prijs 2022 wordt op woensdag 2 november bekendgemaakt tijdens de uitzending van De Wereld van Morgen.

Bron: De Nederlandse Innovatieprijs 2022