“TSWV-resistentie is steeds meer de norm in paprikaveredeling”

Tholen – In de veredeling van paprika’s gaat momenteel veel aandacht uit naar het ontwikkelen van rassen met TSWV:0-resistentie. In dit kader zien ze bij Westland Seeds een aantal veelbelovende nieuwe rassen.

Eén van de ‘veelbelovende rassen’ in het assortiment bij Westland Seeds is het ras WLS 0140, een gele blokpaprika. Het ras is TSWV:0-resistent en heeft afgelopen jaar op proef gestaan bij telers in Nederland en België, deelt Iwan van Vliet, mede-eigenaar van het veredelingsbedrijf. “Het ras scoort in de proeven bij telers goed op kwaliteit, productie en is sterk tegen binnenrot.” Ook Coöperatie Hoogstraten in België prijst dit ras als veelbelovende nieuwkomer, weet hij. Het ras staat ook op proef in Canada. Telers daar hebben dezelfde positieve ervaringen. “Alle seinen staan op groen om het ras in 2023 commercieel te maken.”

WLS1066

Rode blokpaprika
Naast een mooie gele blok is er ook een interessante rode blok paprika in aantocht. Dit betreft de WLS1066. Dit ras wordt aankomend seizoen voor het eerst in proeven gezet. Iwan is enthousiast over dit ras. “Het is een krachtige plant, ook in de kop, met een goede bedekking en toch redelijk open waardoor arbeidsvriendelijk.” Daarnaast is de dikwandigheid van de vruchten een opvallend kenmerk wat de kwaliteit van de vruchten en houdbaarheid ten goede komt.  


WLS1214

Snackpaprika
“De TSWV:0-resistentie is voor Nederlandse telers erg belangrijk” zegt Iwan. In de snackpaprika’s is dat niet anders. “In Nederland kun je eigenlijk niet meer zonder TSWV:0-resistentie, signaleert hij. “In rood en oranje hebben we rassen die met deze resistentie zijn uitgerust.” Deze rassen, WLS1801 rood en WLS1805 oranje, staan in 2022 in proeven en volgend jaar komen er grotere proeven. “Eind 2023 verwacht ik de rassen commercieel op de markt.” Een opvallende heldere gele snackpaprika van Westland Seeds heeft geen TSWV-resistentie. Het ras, WLS1214, heeft wel een Tm3-resistentie, maar valt naast met een opvallende kleur vooral positief op vanwege een zeer goede smaak.

Voor meer informatie:
Westland Seeds
sales@westlandseeds.nl  
www.westlandseeds.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.