Vruchtbare Summer Field Days bij Enza Zaden en Vitalis

Tholen - Afgelopen zomer konden rassen zich onderscheiden in robuustheid. “Met extreme hitte wordt de sla betaald, dus juist dan moet je het hebben”, weten Bert Hendrikse en Fokke Hoeksma, vertegenwoordigers van Enza Zaden.


Bert Hendrikse en Fokke Hoeksma, beiden vertegenwoordigers bij Enza Zaden

Hoewel het bij de Summer Field Days draait om de nieuwe rassen, noemen ze als eerste hun trots Eduardo. “Dit ras heeft zich al jarenlang bewezen en dit jaar weer. IJssla wordt steeds meer gesneden verkocht en dan is vooral de interne kwaliteit van de krop belangrijk. Eduardo heeft hele mooie laagjes, sterk tegen interne rand en kleine pit en dat zien snijderijen graag.”


IJsla met goede interne kwaliteit

Een nieuw ijsslaras van Enza Zaden is Mercelo, dat net zo robuust is en kwalitatief hetzelfde presteert als Eduardo maar dan in het voorjaar. “De toelating van de goedwerkende luismiddelen verloopt uiterlijk in 2025 en zodoende zijn telers op zoek naar meer robuuste rassen met resistenties. Daarnaast helpen we telers ook meer inzicht te krijgen in het belang van een goede bodemkwaliteit.” 


Marcelis

Andijvie is een groente die vooral nog gesneden wordt verkocht. Voor de allervroegste teelt (planten week 9 -13) is nu het ras Keilure ontwikkeld. “Een zeer groeizaam ras en sterk tegen koude schot wat met name in het voorjaar een probleem is in de teelt”, aldus Bert.


Keilure op het demoveld

Prei is jaarrond te telen in de vollegrond. Het nieuwe hybride ras Oslo is geschikt voor de herfstteelt tot en met de hergroei en wordt gekenmerkt door zijn hoge schoningsrendement. Bert: “Oslo komt heel goed naar voren. Het heeft een hoge productie aan uniforme vaste schachten die gemakkelijk te pellen zijn. Tevens is Oslo F1 sterkt tegen trips - wat vooral dit seizoen het verschil maakt -, bladvlekken en roest. Naast een goede productie biedt het telers meer zekerheid nu ze minder middelen mogen inzetten tegen deze ziektes.”


Oslo

Nieuwkomer in het herfstsegment bloemkool is Oceanique dat vroeger dan andere rassen te oogsten is in het najaar.


Oceanique: krop met groene krans

Fokke: “De kolen zijn glad, vast, mooi wit en zwaar met daarbij een hoge uniforme kwaliteit. Oceanique kan goed tegen nattigheid, het heeft een sterke onderkant en daardoor blijft het blad groen en blijft er een mooie groene krans omheen zitten wat mooi toont als ze in de kisten gaan. Nog een sterk punt van het ras is dat het arbeidstechnisch goed scoort: het is makkelijk oogstbaar en heeft een goede zelfdekbaarheid. Verder beschikt Oceanique over een kort oogsttraject.”


Gezonde onderkant van Oceanique

Enza Zaden heeft de laatste jaren ook sterk ingezet op de ontwikkeling van spinazierassen met een sterk resistentiepatroon tegen valse meeldauw. Daar zijn twee rassen bijgekomen voor de voor- en najaarsteelt: Longhorn en Traverse. “Het is een snelgroeiend type met sterk opgerichte bladeren en Longhorn ovaal rond dik blad”, licht Bert toe.


Longhorn spinazie op het demoveld

Naast het demoveld in Twisk met het demoveld voor vollegrondsrassen was er ook een demoveld van dochteronderneming Vitalis Biologische Zaden in Voorst en werd voor het eerst de hydroponic kas in Enkhuizen opengesteld.


Fokke en Bert inspecteren het demoveld


Little gem op het demoveld in Twisk


Hydroponic teelt in Enkhuizen bij het hoofdkantoor van Enza Zaden

Hydroponic teelt is een manier van telen, waarbij gewassen op water worden geteeld in plaats van in de vollegrond. Hydroponic geteelde sla kan zeer milieuvriendelijk geteeld, hygiënisch en van een zeer hoge kwaliteit jaarrond worden aangeboden.


Demoveld met biologische bladgewassen van Vitalis Biologische Zaden in Voorst

Coen ter Berg, landbouwkundig adviseur, in profielkuil tussen strokenteelt van Vitalis Biologische Zaden in Voorst. Bij strokenteelt worden op een perceel meerdere gewassen in stroken naast elkaar geteeld. De diversiteit aan gewassen zorgt ervoor dat er allerlei boven- en ondergrondse interacties tussen de gewassen ontstaan, die ervoor zorgen dat nutriënten, water en zonlicht optimaal benut kunnen worden. De profielkuil is een dwarsdoorsnede van de grond waar men doorheen kan lopen en oog in oog komt te staan met de wortelen van de planten. 

Voor meer informatie:
Enza Zaden 
+31 (0)228 350100
info@enzazaden.com 
www.enzazaden.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.