Totam Seeds presenteert nieuwe tomatenrassen

Bij Totam Seeds is 2023 al begonnen. De Mitsui Group presenteert nu al de nieuwe rassen in hun assortiment, die nauwkeurig zijn afgestemd op de nieuwste trends in de markt.

Maar dat is nog niet alles: ze hebben zich ook in het bijzonder gericht op de ontwikkeling van cultivars die bestand zijn tegen ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus), een ziekte die in 2015 voor het eerst werd opgetekend en nu in veel landen in Europa en Amerika voorkomt. Deze ziekte kan hele gewassen zodanig beschadigen dat ze niet meer bruikbaar zijn.

Er zijn drie nieuwe ToBRFV-resistente variëteiten: FH201, een helderrode cherrytomaat met zeer krachtige planten, mooie clusters en een hoge opbrengst; GH601, een vleestomaat met helderrode vruchten; en TRS101, TRS102, tomatenonderstammen die bestand zijn tegen ToBRFV.

"Ons bedrijf," zegt Pieter Vermeulen, product development manager van Totam Seeds, "is opgericht door telers en werkt nog altijd nauw samen met andere telers. Met het nieuwe assortiment voor 2023 brengen we rassen op de markt die aansluiten bij de behoeftes van de mensen die dagelijks bezig zijn met het telen van tomaten. We hebben ons onder andere gericht op de weerstand tegen Cladosporium, echte meeldauw en ToBRFV en op de stevigheid van de plant, zodat er zelfs in de lastigste omstandigheden tomaten geteeld kunnen worden."

Het nieuwe assortiment van Totam Seeds is al verkrijgbaar en bevat ook verschillende variëteiten die voldoen aan de behoeftes van de moderne consument. Het assortiment bevat verschillende cherry- en cocktailtomaten, evenals middelgrote trostomaten.

Er zijn twee cocktailvariëteiten die opvallen:

 • CH3110: een cocktailtomaat met een lang cluster van 35-40 gram en smaakvolle vruchten. De plant is stevig en kan veel vruchten produceren.
 • CH3220: een cocktailtomaat met een clustergewicht van 45-50 gram, met smaakvolle vruchten, een hoge opbrengst en weerstand tegen de belangrijkste ziekten.

De belangrijkste cherrytomaten zijn:

 • FH 2085: een cherrytomaat met glanzende vruchten die elk 18 gram wegen en ook geschikt zijn om los geplukt te worden. De plant is zeer krachtig, de vruchten zijn knapperig en hebben een uitstekende smaak. Deze tomaat is bestand tegen TSWV (Tomato spotted wilt tospovirus) etc.
 • FH2027: een ronde cherrytomaat, 15 gram, met een zoete, rijke smaak. De plant is zeer krachtig en bestand tegen TSWV.
 • FH2102: een cherrytomaat in een cluster met glanzende vruchten, een hoog Brix-niveau en een uitstekende smaak. De gemiddelde vruchtgrootte is 12 gram en de opbrengst is hoog.

Gekleurde tomaten zijn ook in trek:

 • SH 9074: een oranje mini-pruimtomaat met een sterke, rijke smaak. De opbrengst en weerstand zijn hoog, waardoor deze tomaat uitstekende in verschillende omstandigheden geteeld kan worden, in meerdere gewascycli, voor de losse oogst en oogst in trossen. 
 • SH9133: een ovaalvormige cherrytomaat met een heldere citroengele kleur. De krachtige plant past zich goed aan verschillende omgevingen en gewascycli aan. Geschikt voor oogst in trossen, maar ook voor de losse oogst.

Het assortiment bevat ook:

 • GH 5185: een vleestomaat van 220-250 gram, met een hoge opbrengst, stevige, intens rode vruchten en een lange houdbaarheid.
 • SH 9164: een mini-pruimtomaat met glanzende vruchten, een zeer rijke smaak en groene gedeeltes. De planten combineren een hoge opbrengst met een uitstekende weerstand tegen verschillende ziektes en is geschikt voor oogst in trossen. 
 • MH4188: een middelgrote clustervariëteit van 100-120 gr, met rode en glanzende vruchten, een ronde vorm, uitgebalanceerde plantbehoeftes en open gebladerte. Compact en geschikt voor korte en lange cycli, voor verlichte en onverlichte gewassen. Een interessante variëteit voor telers die op zoek zijn naar een variëteit met weerstand tegen echte meeldauw en TSWV.
 • MH4194 is een middelgrote clustervariëteit met grotere vruchten dan MH4188. Het gebladerte is halfopen, de vruchten hebben een klein ribbeltje, een plat cluster en met dikke groene gedeeltes. Ook zijn ze bestand tegen TSWV en echte meeldauw.

Het assortiment bevat verder nog:

 • TS100 is een hele sterke en generatieve tomatenonderstam, een hele sterke en generatieve tomatenonderstam, voor een vroege productie, een goede opbrengst, brix en vruchtgewicht.

TRS 101 en TRS 102, de versies met mogelijk weerstand tegen ToBRFV, zijn binnenkort verkrijgbaar.

Voor meer informatie:
Totam Seeds
info@totamseeds.nl 
www.totamseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven