Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resistentie bronsvlekkenvirus én productie sterke punten nieuwe rode blokpaprika

Malevi, de nieuwe naam van het ras E20B.0501, is een nieuwe rode blokpaprika die het huidige seizoen (2021-2022) voor de eerste keer op grotere schaal geteeld is. Naast de proeven op diverse locaties, staat het ras ook als stuurafdeling bij een aantal telers. Deze telers kiezen voor Malevi op basis van resultaten uit de proeven van vorig jaar. Het ras heeft zowel de productiviteit als grofheid die de telers graag zien, merkt men bij het veredelingsbedrijf. 

Resistent tegen bronsvlekkenvirus (TSWV:0)
Een groot pluspunt van Malevi is het feit dat het ras beschikt over de combinatie van de resistenties Tm:0-3 en TSWV:0. Wouter Overgaag heeft in De Lier nu 3,5 hectare van het ras staan en geeft aan dat dit ook de doorslag gaf om Malevi op zijn bedrijf te telen. Zo zegt hij: “We hebben voor dit ras gekozen, omdat hij onder meer resistent is tegen het bronsvlekkenvirus (TSWV:0). Dit gaf eigenlijk wel de doorslag, maar natuurlijk niet zomaar. Uit screenings bleek dat de productie goed is en de plant naar het einde van het seizoen toe ook.”

Rode blokpaprika Malevi groeit goed
Verder valt op dat Malevi een continue zetting heeft en een mooie opvolging geeft. Op de vraag hoe de teelt verlopen is, geeft Wouter aan: “Aanvankelijk was het een vrij klein plantje. Eenmaal ingeworteld ging hij goed aan de slag en maakte hij gemakkelijk zijn centimeters. Tien centimeter groei per week zat er geregeld in.” 

Het gewas behoudt een mooie lengtegroei bij een hoge plantbelasting en heeft een goede balans in de kop. De eerste zetsels geven geen noemenswaardige kwaliteitsproblemen. De vruchten zijn erg hard en goed houdbaar. Op het moment van oogsten is het ras vaak nog wat lichter, maar als hij langer doorkleurt dan worden ze mooi rood. De kleuring gaat vlot en ook de doorkleuring in de doos is mooi.

Doordat de vruchten van Malevi opvallend vlot zetten en relatief snel starten met doorkleuren, geeft het ras de eerste 10 kilo/m2 snel. Dit wordt ook door Wouter bevestigd: “De vruchten hangen best vrij en zijn gemakkelijk te oogsten en in te draaien. Ook de productiviteit is zeer goed. In week 20 halen wij al 10 kilo weg.”


In deze video vertelt teler Wouter meer over het ras

Voor meer informatie:

 

Publicatiedatum: