Aangepaste belichting voor kruidenteelt

Kruiden blijven populair. Dat stelt ook eisen aan de teler en aan belichtingsmethoden, voor een optimale kwaliteit. Zo wordt belichting ingezet voor bevordering van groei en aroma en bestrijding van schimmelziekten. Producent Futureled gaat hieronder daarop in. 

De hoeveelheid in potten geteelde kruiden en vers gesneden kruiden die in Duitsland worden geproduceerd, neemt voortdurend toe, evenals de belangstelling van kopers voor steeds weer nieuwe kruiden en variëteiten. Verse kruiden, vooral in de pot, zijn onmisbaar geworden in de keuken. Dit maakt het des te belangrijker voor een producent om zich op de markt te positioneren met uitzonderlijke producten en een bijzondere kwaliteit. De variëteiten, die vaak uit warme klimaten afkomstig zijn, stellen niet alleen hoge eisen aan de klimaatbeheersing, maar de kwaliteit ervan kan ook worden gestuurd door de lichtintensiteit en het lichtspectrum. Een aanzienlijke kwaliteitsverbetering wordt bereikt door het gebruik van moderne aanvullende verlichting met lichtsommen (DLI¹) van 12 tot 15 mol/m²/d. Hierdoor kunnen het aroma en de smaak van de kruiden worden versterkt. Dit soort belichting, dat aroma en groei bevordert, is mogelijk met de LED-belichtingssystemen van Futureled.

Bestrijding van schimmelziekten
Schimmelziekten spelen een bijzondere rol in de kruidenteelt, omdat deze snel tot een volledig productieverlies kunnen leiden. Futureled was, naar eigen zeggen, het eerste bedrijf ter wereld dat een op licht gebaseerde oplossing ontwikkelde waarmee schimmelsporen op en in planten proactief kunnen worden ingeperkt, zonder fungiciden. De beslissende factor is het juiste licht. Hierdoor kunnen schimmelsporen en andere ziekteverwekkers doeltreffend worden bestreden, zonder dat de groei van de planten wordt belemmerd.

Bij regelmatig gebruik kan de Futureled SporeCleaner het aantal kiemen in het gewas terugbrengen tot onder een schadelijk niveau en zo een uitbraak in het gewas voorkomen. Zelfs na een uitbraak kan het systeem worden gebruikt om de planten te ontsmetten en de kiemdruk tot een minimum te beperken nadat de zieke planten uit de opstand zijn verwijderd. Op deze manier kan verdere infectie effectief worden voorkomen. Het gebruik van de SporeCleaner is onschadelijk voor het milieu en kan zonder aarzeling in de kas worden uitgevoerd.

De te bereiken lichtsommen
In de kruidenteelt zijn een compacte groei en een goed aroma belangrijke kwaliteitskenmerken die zonder de juiste lichtsom moeilijk kunnen worden bereikt. Vooral in het voorjaar en de winter is er veel vraag naar verse kruiden in potten. Zo vroeg in het jaar maakt de juiste assimilatiebelichting het verschil. In principe kunnen veel kruiden worden gekweekt zonder assimilatiebelichting, maar dan is er kwaliteitsverlies. In feite kan 7 mol/m²/d worden gedefinieerd als de minimale ondergrens van de lichtsom.

Voor veel kruiden heeft de lichtsom een veel sterkere invloed op de kwaliteit dan de heersende temperatuur of de bemesting. Een op de PAR²-straling gerichte lichtsom-regeling heeft een directe invloed op de kwaliteit van de geproduceerde kruiden. Een ander voordeel van productie bij voldoende licht is de grotere vitaliteit en stresstolerantie van de kruiden.

LED-verlichtingssystemen in gebruik
De juiste lichtsom maakt het verschil uit voor kruiden en helpt zowel de hoge kwaliteit als de kwantitatieve productie in gelijke mate te bevorderen. Onder optimale lichtsommen worden een grotere stevigheid en compactheid van de scheuten bereikt en is er ook een aanzienlijk beter aroma. Tegelijkertijd wordt de vitaliteit bevorderd en verbetert de stressbestendigheid. Dit laatste is bijzonder belangrijk voor de productie van biologische potkruiden.

Als ook kruiden zoals Lavandula angustifolia (lavendel), Artemisia dracunculus (dragon) en Rosmarinus officinalis (rozemarijn) worden geteeld, heeft de belichting een bijzonder positieve invloed op groei en aroma, zoals de studies in samenwerking met het Julius Kühn Instituut hebben aangetoond.

Voor meer informatie:
FUTURELED
futureled.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven