Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek in tomaat met lichtspectra

Houdt kaswittevlieg van LED-licht?

Sinds een aantal jaren is er een grote verandering gaande op gebied van licht in de Nederlandse glastuinbouw, waarbij de standaard SON-T lampen gedeeltelijk of volledig vervangen worden door LED-verlichting. Om deze transitie te laten slagen is er de laatste 15 jaar veel onderzoek uitgevoerd naar de teelttechnische mogelijkheden met LED. In deze onderzoeken is vooral gekeken naar de effecten op gewasontwikkeling en klimaat.

Wil de overgang van SON-T naar LED echter volledig slagen dan zal er ook goed gekeken moeten worden naar de effecten van LED op de ontwikkeling van zowel plaaginsecten als natuurlijke vijanden, weten onderzoekers.

Nieuw project
Vertify is daarom in samenwerking met Glastuinbouw Nederland, Plantlighting, Koppert en Fluence een project gestart met de titel 'Gewasgezondheid bij jaarrondproductie onder LED'. Binnen dit project wordt er bij lichtspectra gekeken of er verschillen zijn in de ontwikkelingssnelheid van diverse insecten en mijten. De proeven worden uitgevoerd in de LED-faciliteit van Vertify in Honselersdijk op diverse tuinbouwgewassen.

In kader van dit project heeft Vertify samen met haar partners vanaf 2022 diverse onderzoeken uitgevoerd. Zo is er o.a. gekeken naar de populatieontwikkeling van Californische trips (Frankliniella occidentalis), de roofmijt (Transeius montdorensis), mineervlieg (Liriomyza spp.) samen met de sluipwespen Dacnusa sibirica en Diglyphus isaea en naar de populatieontwikkeling van Orius (Orius laevigatus) bij verschillende lichtspectra in Chrysant.

Nieuwe proef
Afgelopen maart is een nieuwe proef opgestart waarin gekeken wordt hoe de populatie van kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) zich in een tomatengewas onder verschillende lichtspectra ontwikkeld. Voor deze proef worden patio-tomatenplanten van het ras PP0112 Patio Tomato Red van Holland GreenPoint gebruikt. Deze planten in insectenkooien geplaatst onder verschillende lichtspectra. In elke kooi is een gelijk aantal wittevliegen geïntroduceerd. Wekelijks worden er waarnemingen gedaan om de populatie aan wittevliegen te volgen.

Voor meer informatie:
Vertify
[email protected]
www.vertify.nl

Publicatiedatum: