Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuidgeest Delfgauw van Son-T naar LED

"Drie keer zoveel licht met dezelfde stroominput"

Begin van dit jaar investeerde telersvereniging Oxin Growers bij teler Zuidgeest Delfgauw in LED-verlichting. En met resultaat, want momenteel heeft het bedrijf drie keer zoveel licht met dezelfde stroominput.

Zuidgeest Delfgauw is gespecialiseerd in de teelt van belichte hogedraad komkommers. Het familiebedrijf, dat vijf hectare groot is, oogst op jaarbasis zo'n 16 miljoen komkommers. Voorheen gebeurde die teelt onder Son-T, maar begin 2024 werd de overstap gemaakt naar LED-lampen. Daarbij werd het teeltbedrijf geholpen door Ledgnd, de merkonafhankelijke led-adviseur voor de glastuinbouw.

"We zagen door de bomen het bos niet meer", zegt Mike Zuidgeest. "We wilden richting LED, maar de ene leverancier levert zoveel procent rood, zoveel procent blauw en zoveel procent groen, terwijl een andere leverancier het weer helemaal anders doet. Wij hebben bepaalde spectrums nodig die ze in de tomaten bijvoorbeeld niet nodig hebben, zoals verrood. Een komkommerplant zonder verrood licht groeit niet en strekt niet, daar heb je eigenlijk helemaal niets aan. Waar begin je dan? We wilden eigenlijk wel dimbaar licht, maar dat heeft wel weer een meerprijs. Daarnaast moet de efficiëntie wel hoger zijn."

Drie keer zoveel licht
Op advies van Ledgnd, die de kwekerij ook hielp bij de subsidieaanvraag, werd toch gekozen voor lampen met dimbaar verrood licht en daar is Zuidgeest tevreden over. "De Son-T lampen gingen naar ongeveer 75 micromol na vijf jaar. Toen we deze LED-lampen ophingen gingen we opeens naar 200 micromol op de PAR-meter. Dat is bijna drie keer zoveel licht met dezelfde stroominput. En binnen drie tot vier dagen gingen de planten groeien en kwamen de vruchten er 'als een jekko' vanaf. Eigenlijk is het sindsdien niet meer gestopt."Nu de eerste oogstronde sinds de installatie van de LED-lampen achter de rug is, kan Zuidgeest niet anders dan positief zijn. "We hebben eigenlijk geen teeltproblemen gehad en krijgen richting de zomer meer zonlicht, dus zou het alleen maar nóg makkelijker moeten worden." Bovendien is de snelheid in de plant weliswaar gelijk gebleven na de overstap van Son-t op LED, maar de kwekerij kon eerder meer stengels per vierkante meter neerzetten. "Volgend jaar willen we daarom nog eerder meer planten per vierkante meter neerzetten en nog vroeger oogsten."

Voor meer informatie:
Ledgnd:
Tel: +31 (0)174 35 17 00
[email protected]
www.ledgnd.com

Publicatiedatum: