Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michał Krasoń, Krasoń Group, Polen:

"Klanten zien dat hun planten onder andere lampen zijn opgekweekt dan voorheen"

Krasoń Young Plant Producers Group - een van de grootste vermeerderaars van groenteplanten in Polen - heeft 27 jaar ervaring in de teelt. De groep is opgericht door Grzegorz en Agata Krasoń in Piaski (centraal Polen). Hun kinderen Michał, Marcin en Marta werken momenteel samen met hen. Momenteel vindt de teelt plaats op 4 locaties in centraal en noordelijk Polen. Hun laatste investering en technologische innovatie is de installatie van VYPR 3p R8 LED modules van Fluence. De modules werken in een hybride systeem met de bestaande HPS-lampen.


Het hybride belichtingssysteem van het bedrijf.

Vermeerdering bij Groep Krasoń, cijfers en trends
Volgens Krasoń is de vraag naar jonge groenteplanten de afgelopen jaren gegroeid. Michał Krasoń: "Nog niet zo lang geleden produceerden we in onze groep jaarlijks ongeveer 200-250 miljoen stuks groenteplanten, de laatste 3 seizoenen produceren we jaarlijks meer dan 450 miljoen stuks jonge planten."

Hij vervolgt: "In de afgelopen jaren is er een sterke toename geweest in de productie van broccoli, daarna witte kool, de productie van sla en vollegronds tomatenplanten groeit ook zeer sterk; deze bestellingen zijn bijna verdubbeld in vergelijking met 2019 en 2020."

De jonge planten van de Groep worden voornamelijk op de binnenlandse markt verkocht. Volgens het bedrijf wordt ongeveer 8% van de totale productie geëxporteerd. Onder andere naar Finland, de Baltische staten, Nederland, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Hongarije en Duitsland.

Karol Grzeczka, productiemanager van Złotów: "Afgelopen seizoen produceerden we meer dan 435 miljoen planten voor vollegrondsgewassen. De belangrijkste groenten zijn broccoli, witte kool, sla, tomaten, bloemkool en selderij. De productie van jonge planten voor biologische landbouw is de afgelopen jaren niet toegenomen. Jonge planten voor biologisch vormen een klein deel van onze bedrijfsproductie, ongeveer 5 miljoen planten van verschillende soorten per jaar. Deze planten omvatten broccoli, ui, witte kool, komkommer, peper, sla en selderijplanten." Biologische planten worden geproduceerd in de kas van het bedrijf in Piaski.

De productiemanager gaat ook dieper in op de productie van jonge groenteplanten in kassen: "Afgelopen seizoen produceerden we 13 miljoen stuks, voornamelijk tomaten (91%). De overige 9% zijn komkommers. De productie van kastomatenplanten wordt gedomineerd door geënte planten (86% van deze productie). Bovendien bestelt het overgrote deel van de klanten planten klaar om op matten te worden geplaatst (83% van de bestellingen). Slechts 17% van de productie zijn jonge tomatenplanten (25 dagen), en dit aantal neemt elk jaar af."


Het hybride belichtingssysteem van het bedrijf.

Hogere lichtintensiteit
Michał vertelt ook over de ontwikkeling van het belichtingssysteem van het bedrijf. "Aanvankelijk gebruikten we alleen hogedruk natrium (HPS) lampen. 20 jaar geleden hadden deze lampen minder vermogen en efficiëntie dan vandaag. 20 jaar geleden hadden HPS-lampen een fotonfluxdichtheid van 60-70 µmol/m2 per seconde. Nu bereiken HPS-lampen waarden van 80 tot 115 µmol/m2/s. We besloten LED-lampen aan te schaffen om hogere stralingswaarden te verkrijgen. In Złotów was ons doel het verhogen van de lichtintensiteit in plaats van het besparen van elektriciteit. Door het installeren van Fluence VYPR 3p R8 lampen op een oppervlakte van 3 hectare in een hybride systeem met de huidige HPS-lampen, verbeterden we de resultaten van 80 naar 125 µmol/m2/s. Echter, met hetzelfde energieverbruik als toen we alleen HPS-lampen gebruikten."

Dezelfde lampen van Fluence zijn momenteel geïnstalleerd in de kassen in Kisiele (ook in een hybride systeem met de huidige HPS-lampen). Met deze investering streeft het bedrijf ernaar de lichtniveaus te verhogen van 110 naar 125 µmol/m2/s terwijl het energieverbruik met 25% wordt verminderd.

Michał legt verder uit waarom ze voor de Fluence LED-modules hebben gekozen: "Verschillende LED-modules zijn de afgelopen 4 jaar getest in hun kassen. Voor mij was een uniforme verdeling van licht in het hybride systeem een belangrijke eigenschap. De gangpaden van de kassen in Złotów zijn 12,80 m breed, en de lampen zijn niet aan roosters maar aan profielen langs het gangpad opgehangen. Elk gangpad heeft twee van deze profielen, en HPS en LED-lampen zijn erop gehangen in een schaakbordopstelling. Met VYPR 3p R8 Fluence modules bereikten vermeerderaars in Złotów een bevredigende uniformiteit en lichtniveau."

"Fluence VYPR 3p R8 modules produceren licht met een spectrum van 80% rood, 10% groen en 10% blauw. Hun productie vereist lampen met een universeel lichtspectrum. De reden hiervoor is dat jonge planten van verschillende groentesoorten gedurende het hele seizoen in dezelfde kassen worden geproduceerd. Natuurlijk hebben we, voordat we aankochten, onderzoek gedaan met andere telers uit verschillende landen. Bovendien hebben we deze modules eerder een seizoen getest, en ze werkten goed."

De toekomst: hybride of volledige LED-belichting?
"Krasoń richt zich momenteel op hybride belichting. Tot voor kort gebruikten de meeste vermeerderaars, ook in Nederland, alleen HPS-lampen, en nu beginnen producenten langzaam over te schakelen op hybride belichting. Momenteel zijn er slechts een paar vermeerderaars in Europa (Duitsland, Nederland en Frankrijk) die volledige LED-modules gebruiken", zegt Michał.

"Na de overstap naar hybride belichting zagen we verschillen in het klimaat van de kas, zoals in de verdeling van temperatuur en vochtigheid. Daarom geven we onszelf een paar jaar om in een hybride systeem te werken voordat we verdere beslissingen nemen, zoals overschakelen naar een volledig LED-belichtingssysteem", voegt hij toe.

Michał en Karol hebben een verschil opgemerkt tussen planten geproduceerd met lampen en die geproduceerd met een hybride systeem (HPS en VYPR 3p R8). "Voor ons is het belangrijkste dat onze klanten dit verschil kunnen zien. We ontvangen telefoontjes van onze klanten die zeggen dat het duidelijk zichtbaar is dat deze planten onder andere lampen zijn opgekweekt dan voorheen. De planten zijn compacter, de bladeren en de zijscheuten zijn beter ontwikkeld en sterker, en de trossen zijn meer ontwikkeld."


De planten van het bedrijf onder het hybride belichtingssysteem.

Volgens de vermeerderaar uit Złotów maakt hybride belichting met Fluence Broad R8 Spectrum het gemakkelijker om visuele beoordelingen van planten te maken dan met rode & blauwe volledige LED-systemen (zonder groen licht). "Met alleen rood & blauw zien we kleuren niet zoals bij daglicht. Wat even belangrijk is, er was volledige ondersteuning van Fluence met betrekking tot zowel technische als tuinbouwaspecten. De specialisten van het bedrijf Niko Kirsten, Leo Lansbergen en Peter Hendrix hebben een brede kennis van fotobiologie en ondersteunen de kweker tijdens de investering", concluderen Michał en Karol.

Vermeerdering in Złotów
Het team van Krasoń benadrukt dat hun meest noordelijke faciliteit in Złotów bijna het hele jaar door teelt, zij het met wisselende intensiteit. Eind september begint de productie met de eerste zaaiingen van kastomaten voor leveringen eind november. Het overgrote deel van de kastomatenplanten in Polen wordt in december en januari aan klanten geleverd. Jonge tomatenplanten worden ook geproduceerd voor zomerplantingen en teelt in een kort cyclus.


De faciliteit van Krasoń in Złotów (Polen).

De productie van vollegrondsgewassen in de kas begint begin januari met het zaaien van sla, kool en bloemkool. Eind januari begint het zaaien van selderij. De productie van vollegrondstomatenplanten begint in maart. De productie van slaplanten wordt gedurende het grootste deel van het seizoen uitgevoerd, vorig jaar verlieten de laatste slaplanten Złotów begin oktober.

De faciliteit begint met het gebruik van assimilatiebelichting in zaailingenkassen aan het begin van de tomatenzaailingproductie (vanaf oktober). De assimilatiebelichting wordt voortgezet tijdens de productie van jonge planten van alle groentesoorten. "De belichting kan zelfs doorgaan tot 10 mei. Dit hangt af van het weer en de hoeveelheid natuurlijke zonnestraling in een bepaald seizoen," legt de productiemanager uit Złotów uit. "Elke soort wordt belicht volgens zijn behoeften, maar over het algemeen worden tomaten normaal gesproken maximaal 18 uur per dag belicht, en jonge planten van vollegrondsgroenten gedurende 12 uur."

Geautomatiseerde kassen
Krasoń wijst erop dat de kassen in Kisiele en Złotów geautomatiseerde processen hebben voor de productie van jonge planten van vollegrondsgewassen. Bijvoorbeeld, intern transport wordt uitgevoerd op platforms. Dat wil zeggen, het transport van trays of dozen van de zaaimachine naar de kas, het transport van de kas naar het verhardingsgebied, evenals het verpakken van dozen met zaailingen.|


Een voorbeeld van automatisering in een van de kassen Krasoń.

Nog een voorbeeld dat de groep biedt, is de geautomatiseerde productie van jonge planten van kasgroenten. Meer precies, er zijn robots voor het sorteren van zaailingen, plantmachines, karren voor het instellen en ruimte geven aan blokjes voor jonge tomaten- of komkommerplanten, en een robot voor het aanbinden in de faciliteit in Kisiele.

De geschiedenis van Krasoń in het kort
Het begon allemaal in 1997 met een kleine kwekerij in Piaski, deze eerste kas was 0,5 ha. Grzegorz en Agata Krasoń breidden de kwekerij geleidelijk uit en verbeterden hun vaardigheden in vermeerdering. Momenteel hebben ze 5 ha aan kassen en 1 ha aan verhardingsgebied in Piaski. De volgende investering van de groep was Kwekerij Złotów, waar ze in 2013 begonnen met de productie van jonge planten. Deze kassen hebben een areaal van 3 ha. In 2016 werd nog een faciliteit van 3 ha gelanceerd, vergezeld van 1,8 ha aan verhardingsgebied. Er zijn plannen om nog eens 0,5 ha aan verhardingsgebied te bouwen.


De faciliteit van de Groep Krasoń in Piaski (Polen).

De nieuwste Krasoń-plant werd gebouwd in Kisiele, waar de groep in 2019 begon met vermeerdering. Kisiele heeft 4 ha aan kassen en meer dan 1 ha aan verhardingsgebied. Ook hier hebben ze bouwplannen: 3,5 ha aan kassen (en bijbehorende verhardingsgebieden) worden naar verwachting binnen de komende 2 jaar gelanceerd.

Een andere investering van Krasoń was de aankoop van een 9-ha kas in Kowalew. Tot nu toe produceerde deze locatie augurken, maar dit seizoen zal een deel van dit gebied (2 ha) beginnen met de productie van jonge selderijplanten. Op de resterende 7 ha zullen opnieuw augurken worden geproduceerd. Dus in dit seizoen zullen de kwekerijen van de groep Krasoń bestaan uit 21 hectare aan jonge plantenproductie.

Bron:
Pod Osłonami
www.podoslonami.pl

Voor meer informatie:
Grupa Producentów Rozsad Krasoń
Kisiele 40
97-340 Rozprza, Polen
Tel.: (+48) 44 732-59-95
http://www.krason.com.pl/
[email protected]

Publicatiedatum: