Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prima vruchtgroenten te telen onder full LED

De massale omschakeling op energiezuinige full LED belichten levert uitdagingen op voor telers. Eind maart kwamen onderzoeksprojecten, demonstratieteelten en praktijkproeven hierover aan het bod op het Lichtevent. Kas als Energiebron meldt dat één van de voornaamste conclusies een workshop was dat men onder full LED prima vruchtgroenten kan telen. Men moet zich daarbij bewust zijn van de klimatologische en energetische uitdagingen. Die hebben een andere aanpak nodig. Teammanager groenteteelt en adviseur komkommerteelt Rens Smith merkt op dat nu nog maar 10 tot 15% van het belichte areaal onder full LED ligt, maar dat aandeel loopt wel snel op.

Rens meldt ook dat niet elk ras onder full LED goed gedijt en dat sommige dan gevoeliger zijn voor vergeling. Uit de proeven en praktijkervaringen kwam ook naar voren dat er wat meer sprake is van opschot, wat in verband kan staan met de hogere lichtpenetratie onderin het gewas. Dat vergt extra onderhoudswerk. Na afloop bespraken aanwezige telers dat de warmte-input niet te ver mag zakken voor een goede vruchtkwaliteit. Verder kan een langdurig hoog vochtniveau in ieder geval bij komkommer tot een vegetatief gewas leiden.

Lees hier het hele verslag bij Kas all Energiebron.

Publicatiedatum: