"Met rendement tot 34 ton/ha"

Vier nieuwe resistente frambozenrassen in Chili

Tijdens een evenement op de proefvelden van het Programma voor Frambozenveredeling in het Chileense Santo Domingo werden onlangs 4 nieuwe rassen voorgesteld. De variëteiten werden ontwikkeld door het Technologisch Consortium voor de Fruitteelt van de Chileense Vereniging van Fruitexporteurs (ASOEX), in samenwerking met de Universiteit van Chili en met de steun van de Chileense Dienst voor Economische Groei (Corfo).

Deze 4 nieuwe rassen vormen een aanvulling op de 3 "heilige" rassen die dit consortium in 2015 lanceerde: Santa Catalina, Santa Clara en Santa Teresa. Dankzij hun grote maatvoering, smaak en het feit dat het doordragende rassen zijn, zijn die drie frambozenvariëteiten populair bij kleinschalige telers in Zuid-Chili. Ook in het buitenland doen ze het goed, waar ze worden geteeld in Spanje, Portugal, Marokko, Mexico en Peru. Dit succes hoopt het consortium nu te herhalen met de vier nieuwe rassen, die ook productief en bovendien resistent zijn tegen waterstress en ziekten.

Bij de voorstelling waren vertegenwoordigers aanwezig van het Instituut voor Landbouwontwikkeling, bij het Consortium aangesloten bedrijven, ASOEX en verschillende kwekerijen. De 4 nieuwe rassen doorlopen momenteel de registratiefase bij de Chileense Dienst voor Landbouw en Veeteelt (SAG).

Duurzaam, productiever en met een beter rendement voor de teler
"Deze vier nieuwe frambozenrassen zijn productiever en hebben een betere kwaliteit dan de vorige rassen. We hebben de maatvoering en de goede smaak, aroma en zoetheid behouden. Bovendien is de plant krachtiger, waardoor de teler een beter rendement kan behalen", zei Marina Gambardella, directeur van het Programma voor Frambozenveredeling.

In deze tweede fase van het programma waren de ontwikkelingen gericht op duurzaamheid. "We hebben ons gefocust op resistentie tegen biotische en abiotische stress, dat wil zeggen resistentie tegen ziekten en plagen, maar ook tegen droogte en hitte."

Daarvoor zijn verschillende evaluatiesystemen gebruikt, legde Gambardella uit. "Hoewel het moeilijk is om de gemiddelde opbrengsten te vergelijken omdat die sterk afhangen van de afzonderlijke teeltcondities, geven onze proeven aan dat deze nieuwe rassen tot 34 ton per hectare kunnen bereiken. Bij traditionele rassen ligt dat cijfer tussen de 9 en 12 ton per hectare", vertelde Gambardella.

Voor meer informatie:
ASOEX
Cruz del Sur N°133 Piso 2
Las Condes, Santiago de Chile (Chili)
Tel: + 56 2 2472 4700
www.asoex.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven