Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan werkt met 140 man aan speciale rassen voor Chinese glastuinbouw

Tholen - De glastuinbouw is ‘booming’ in China. Het Aziatische land telt steeds meer moderne kassen. Dat ziet ook Rens Knieriem, Business Manager Asia bij Rijk Zwaan. Hij is verantwoordelijk voor de Aziatische markt bij de zaadleverancier, en kan ons dus alles vertellen over de ontwikkelingen in de Chinese tuinbouw.

“De Chinese bevolking heeft steeds meer aandacht voor zaken als voedselveiligheid, kwaliteit en smaak. Dat maakt dat modernisering van land- en tuinbouw hoog op de agenda staat.” De faciliteiten zijn er wat dat betreft al, met hightech kassen die niet onderdoen voor die in Nederland. Er ontbreekt soms wel nog een puzzelstukje: kennis.

Rens Knieriem te midden van Chinese collega's en klanten

Training
Rijk Zwaan wil een rol spelen in het zetten van de stap naar meer kennis. “Wij proberen de mensen in hightech teelt in China op te leiden en te ondersteunen, zodat ze er het maximale uit kunnen halen.”

Regionale overheden in China steken veel geld in het opzetten van hightech tuinbouwprojecten, ook in regio’s waar dat soort tuinbouw nog geen gemeengoed was, vertelt Rens. Die subsidies zijn voor de hardware, de kassen zelf dus. “Vaak komen bedrijven er dan snel achter dat ze ook support nodig hebben.”

De stap naar China
Over het algemeen ziet Rens dat de Chinese overheid goed bezig is met het moderniseren van de glastuinbouw. Zo zijn barrières weggenomen voor Westerse zaadbedrijven die willen toetreden tot de Chinese markt – de overheid is zich ervan bewust dat niet alleen Chinese zaadbedrijven beschermd moeten worden met een licentie, maar alle zaadbedrijven moeten gelijk worden behandeld.

De stap naar China is dus sneller gemaakt, maar als zaadbedrijf moet je ook moeite doen om die stap te zetten. “De opkomst van hightech tuinbouw betekent dat je als zaadbedrijf echt veel aandacht moet geven aan het op de markt brengen van betere rassen. Je moet dus je best doen om goede rassen op de markt te brengen en ondersteuning te bieden met technische kennis. Dat stelt ook hoge eisen aan ons team.”

Faciliteiten van Rijk Zwaan in China

Tuinbouw in opkomst
Maar wat zit er eigenlijk achter de huidige ontwikkelingen in de Chinese tuinbouw? Rens geeft aan dat de tuinbouw in China nog wat achterloopt op andere sectoren. “Tegelijk zie je dat de overheid in China het gebruik van land en werknemers wil optimaliseren. Datzelfde geldt ook voor het gebruik van middelen als meststoffen en chemicaliën. Dat ze daar steeds meer oog voor hebben, leidt ook tot betere teeltomstandigheden.”

De overheid speelt dus een rol, maar de consument staat ook niet stil. “De rijkdom van de Chinese consument is de afgelopen dertig jaar enorm toegenomen. De middenklasse in China wil niets minder consumeren dan wat wij hier in Europa hebben: zij willen ook gewoon een veilig en smaakvol product.” Het opzetten van nieuwe ketens, met professionele teelt, speelt daar een belangrijke rol in.

De rol van de overheid
Terug naar de rol van de overheid, want daar is ook nog wel wat interessants over te zeggen. Het nieuwe landbouwbeleid van de Chinese overheid is bedoeld om de bestemming van het platteland fundamenteel te verbeteren. “Daar komen heel veel subsidies uit voort voor nieuwe projecten, logistieke systemen en initiatieven in de productieketen. Dat geldt voor zowel staatsbedrijven als particuliere investeerders, die kunnen daar beide gebruik van maken.”

Kennis als ontbrekend puzzelstukje
Met die overheidssubsidie en private investeringen worden veel mooie projecten weggezet. Maar met alleen het bouwen van een kas en investeren in de beste technologie ben je er nog niet. “Kapitaal en passie alleen is niet genoeg – je moet ook kennis hebben. En die kennis ontbreekt in veel gevallen nog.”

Veel telers in China zitten nu nog op mid- en lowtechniveau, vertelt Rens. “Een aantal van hen hebben dat door, en leren zichzelf nieuwe kennis aan, onder meer via sociale media als WeChat en TikTok, veel meer dan in het Westen gebeurt. Daarbij zijn hightech projecten niet altijd de oplossing. Ook de traditionele glastuinbouw in Chinese kassen kan veel opleveren mits het op grote schaal efficiënt wordt uitgevoerd.”

Chinese telers zijn over het algemeen ook gevoelig voor nieuwe trends. “Ze zijn bereid om veranderingen aan te brengen, en ze begrijpen ook dat ze hoogwaardige zaden nodig hebben om de opbrengst en kwaliteit zo goed mogelijk te hebben.”

Marktontwikkelingen
Hoe gaan ze bij Rijk Zwaan met al deze ontwikkelingen om? “Voor ons is China een veelbelovende, nieuwe markt. Wij hebben producten in de markt voor hoge waarde en toegevoegde waarde, en zijn meer dan gemiddeld bezig met nieuwe teelten, zoals hightech teelt en specialties, en nieuwe marktontwikkelingen. Onze producten en diensten zijn dan ook heel goed geschikt voor de Chinese markt.”

Het team van Rijk Zwaan in China speelt daarin uiteraard ook een belangrijke rol. “We hebben een geweldig team daar, met jonge en loyale mensen die de bedrijfscultuur en innovaties daar heel goed begrijpen. Dus ik ben heel positief, en dat blijkt ook uit de prima groei die we al jarenlang realiseren in China, en die nog steeds doorzet.”


Kantoor Rijk Zwaan in China

Onderzoek
Rijk Zwaan heeft ook een researchstation in China ter ondersteuning van het wereldwijde veredelingsprogramma. China zelf vraagt trouwens om specifieke rassen. “China is bijna een continent. Het komt bijna niet voor dat je een ras uit Nederland één op één kan kopiëren naar China. Wel is het zo dat hoe meer hightech een markt wordt, hoe makkelijker dat in principe wordt.”

Vanwege de specifieke klimaat- en marktomstandigheden werkt Rijk Zwaan in China dan ook aan specifieke rassen voor de markt daar – zelfs binnen het land kunnen verschillende rassen nodig zijn, vanwege de enorme grootte en klimaatverschillen van het land.

Die ontwikkelingen worden ondersteund vanuit een team van 140 mensen die namens Rijk Zwaan in China werken. “Daarbij staan bijna alle mensen van Rijk Zwaan China in verbinding met Europa en Amerika. Zo is er dus sprake van regelmatige kennisuitwisseling.”

Al bij al is China dus een heel interessante markt voor Rijk Zwaan, en ook voor Rens persoonlijk. “We hebben echt een goede bedrijfscultuur bij Rijk Zwaan, zowel in Nederland als wereldwijd. En het is ook echt heel prettig om met het team in China samen te werken. Ze hebben hart voor het vak en hart voor de zaak, net als iedereen bij Rijk Zwaan. We hebben overal dezelfde kernwaarden hoog in het vaandel staan, om samen beter te worden.”

Voor meer informatie: 
Rens Knieriem
Rijk Zwaan
+31 (0)174 79 42 07
+31 (0)6 15 39 85 11 
r.knieriem@rijkzwaan.nl 
www.rijkzwaan.nl