"Ik was op zoek naar een alternatief voor het gebruik van waterstofperoxide"

Ozonbehandelingssysteem voor in Italiaanse kas

Ecofarm Storti is een Italiaans techniekbedrijf. Het bedrijf komt met een ozonbehandelingssysteem op de markt. 

De laatste jaren heeft Ecofarm een specifiek toepassingsprotocol voor ozon ontwikkeld voor kwekerijen. "Omgevingen die een totale plantengezondheid vereisen, wat ons zeer positieve resultaten oplevert", zegt Giorgio Zaffani, biotechnoloog en manager wetenschap van Ecofarm.

 

Massimo Marconi (foto hierboven) is kweker in Roverbella in de provincie Mantua en heeft 3 ha hightech kassen en maakt gebruik van kunstlicht. In de loop der jaren heeft hij zich gespecialiseerd in de teelt van onder andere sla, andijvie, valeriaan, koolsoorten, paprika's, tomaten, basilicum en rucola.

"Dankzij de oplossing van Ecofarm hebben wij een water-behandelingssysteem voor de irrigatie van kassen met ozon geïnstalleerd. Ik was op zoek naar een alternatief voor het gebruik van waterstofperoxide om veel voorkomende problemen te bestrijden, en naar een innovatie om in te spelen op verzoeken van klanten om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken om te voldoen aan toekomstige EU-richtlijnen."

Zaailingen

"Het heeft slechts enkele maanden geduurd voordat we de eerste effecten konden waarnemen. Ondanks de vermindering van het aantal behandelingen hebben we geen ziektekiemen waargenomen en tegelijkertijd hebben we een grotere homogeniteit van de zaailingen gezien. De zaailingen waren stevig en compact, met een helderder groene kleur, zonder etiolatie en het wortelsysteem was 20-30% meer ontwikkeld." 

"We hadden niets aan onze klanten meegedeeld, omdat we onze doelstelling om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met meer dan 50% te verminderen, ruimschoots hadden gehaald. Na de eerste productiecycli merkten de klanten een snellere herstart na het uitplanten, een verkorting van de productiecyclus en andere positieve verschillen. Bij sla en andere bladgewassen meldden zij een hogere weerstand tegen verwelking na het verplanten", legt de kweker uit.

Marconi analyseerde de planten en constateerde een dikkere bladschubbenlaag en, bij dezelfde leeftijd van de zaailingen, een hoger drogestofgehalte. "Nu zijn het onze klanten die om 'die zaailingen' vragen, wetende dat het succes van hun gewassen ervan afhangt."

"Wat wij bij Marconi Vivai voor de plantenteelt hebben gevonden, is het resultaat van de studie en het gebruik van ozon via onze irrigatiesystemen. Vele andere kwekers bevestigen trouwens, samen met onderzoekinstituten, steeds meer deze effecten op gekweekte planten", zegt Giorgio Zaffani van Ecofarm.

"Rekening houdend met een afschrijvingsperiode van slechts vijf jaar en met de kosten, heeft de installatie een kostenplaatje van slechts 40 cent per vierkante meter per jaar. Deze kosten worden ruimschoots gecompenseerd door het verminderde gebruik van gewas-beschermingsmiddelen en de grotere robuustheid van de zaailingen. Dit valt onder de noemer innovatie en komen in aanmerking voor overheidsmiddelen zoals bijvoorbeeld PSR en Agricoltura 4.0."

Voor meer informatie
Giorgio Zaffani
Ecofarm Storti srl  
Via Castelletto 10
37050 Belfiore (VR) - Italië
+39 045 6134390
info@ecofarmstorti.com  
www.ecofarmstorti.com  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven