Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gaasproject in de tomatenteelt trekt aandacht met eigen keuzes

Tholen - Het gaat hard met het insectengaas in de tuinbouw. Installateurs, zoals Luiten Greenhouses, hebben het druk. "In de komkommers zijn heel veel telers al over", weet Ruud den Engelsman. Bij de tomatenteelt zie je nu ook de eerste telers voor insectengaas kiezen. Onder hen Roots, dat de 8 hectare grote locatie aan de Zwethlaan met insectengaas liet uitrusten de afgelopen maanden. Recent is het project opgeleverd.


Ruud den Engelsman van Luiten Greenhouses en Luc van der Knaap van Roots

Afwijkende maasopening
In Honselersdijk kozen de tomatentelers niet voor een standaard maasopening. Roots deed, samen met projectpartners Luiten Greenhouses en Holland Gaas, eigen testen naar maasopeningen. "Hiervoor zijn plaaginsecten in een gesloten omgeving gedaan voorzien van diverse maasopeningen om te kijken wat het beste werkt om insecten buiten te houden. Het was leuk om die ontwikkelingen van dichtbij mee te maken", zegt Ruud. Uiteindelijk is voor een afwijkende maasopening gekozen.

Met die keuze willen de tomatentelers onder meer witte vlieg en tuta absoluta buiten houden. De installatie ging in februari van start. "Dit kan qua weer een moeilijke maand zijn, maar alles is vlot verlopen." Gekozen is om mensen van de teler zelf van binnenuit de luchtramen open te laten zetten, zodat er niet een hele afdeling met luchtramen open stond. "Wij zijn met een aantal teams, samen met Holland Gaas, vervolgens van buitenaf het gaas gaan installeren."

Mechaniek binnenin direct ook aangepakt
Roots heeft een kas met kaderloze ramen. Dat betekent dat bij de keuze voor een harmonicagaassysteem, er een aluminium strip om het raam geklemd moet worden om het insectengaas, dat voor Roots speciaal op maat is gemaakt, te plaatsen. Vervolgens is door Luiten Greenhouses direct ook de mechaniek binnenin de kas aangepakt. "De tandbanen zijn uitgewisseld en de motoren vervangen."

De andere kassen van Roots krijgen nog geen insectengaas. Eerst wil men bekijken hoe de keuze aan de Zwethlaan uitpakt, weet Ruud. "Maar mochten ze later ook met de andere kassen voor insectengaas gaan, dan kan dat. In principe kun je insectengaas installeren in elk type kas. In nieuwbouwkassen zitten hiervoor vaak alle voorzieningen al in het geïntegreerde kasdek. Bij bestaande Venlokassen wordt een cassettesysteem gemonteerd en in het geval van kaderloze ramen, zoals hier, is plaatsing van een aluminium strip een goede en betrouwbare oplossing."

Voor meer informatie:
Luiten Greenhouses
[email protected]
www.luiten-greenhouses.com


Roots Growers
[email protected]
www.rootsgrowers.nl