Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Meer leidingwerk om zo koud mogelijk terug te komen”

Tholen – Wat hebben een Nederlandse groenteveredelaar, een aardbeienteler, een tomatenteler en een teler van specialty paprika’s gemeen? Sowieso dat ze een nieuwe kas bouwen, maar ook ‘delen’ ze dezelfde kasverwarmingsinstalleur, namelijk VB Climate. Het bedrijf legt dit jaar voor Rijk Zwaan, Royal Berry, Schenkeveld en Frestia een nieuwe installatie aan om de kas te verwarmen. Daarbij valt als ‘trend’ op dat de nadruk bij alle projecten ligt op terugkoelen. Marco de Bruijne, Operational Director bij VB Climate, loopt vier projecten met ons door. Het project bij Frestia werd al besproken. 

Terugkoelen bij veredelingsbedrijf
Hij begint dichtbij huis, in De Lier. Daar bouwt Rijk Zwaan momenteel 1,35 hectare kas. De kas is inmiddels glasdicht en dus kan VB aan de slag. “We doen al jaren alles voor Rijk Zwaan op haar locaties in De Lier. Bij dit project gaat het om een kas zonder apart ketelhuis. De kas koppelen wij op een bestaand ketelhuis van een nabijgelegen kas van Rijk Zwaan. Ook maken we een koppeling met het twee jaar geleden opgeleverd project van 10 hectare. Daarvoor is in week 8 een koppelleiding geboord, onder een kas door, die twee locaties verbindt. Hierdoor heeft Rijk Zwaan haar kassen nu in clusters gekoppeld en vormen de kassen straks allemaal één groot warmtenet. Bovendien zijn twee locaties ook al klaargemaakt voor aansluiting op het aardwarmtenet van Trias Westland.”


Leidingwerk voor Rijk Zwaan in De Lier

Vanwege het (toekomstige) gebruik van aardwarmte en mogelijk ook restwarmte is het belangrijk om alvast bij aanleg van kasverwarming rekening te houden met terugkoelen. Om ‘zo koud mogelijk terug te komen’ legt de installateur in de kas in De Lier de groepen ‘in cascade’ aan. “Het water gaat daarbij eerst door de buisrailbuis en daarna door de groeibuis. Op die manier legt het warme water zo veel mogelijk afstand af om af te koelen. Daarbij kiest Rijk Zwaan er vanwege de grote verscheidenheid aan rassen en gewassen die men teelt voor een hoge mate van flexibiliteit. Daarin verschilt men van sommige reguliere productietelers. Ook daar koelt men terug, maar waar Rijk Zwaan met losse menggroepen iets meer temperatuurvariatie kan hanteren en hoog of laag warmte in kan brengen, geldt dat voor productietelers niet altijd.”

Aardbeienteler rekent op WKK
In de projecten voor Royal Berry en Schenkeveld gaat het om productietelers. Aardbeienteler Royal Berry krijgt er dit jaar 12,2 hectare kas bij in Bergerden. Het wordt een zelfstandige locatie, ondanks dat er in het gebied wel een, destijds al door VB aangelegd, warmtenet ligt. “De teler krijgt een WKK, maar alles wordt wel zo aangelegd dat in de toekomst eventueel restwarmte of aardwarmte zonder verder veel aanpassingen aangesloten kan worden. Alles wat de grond in gaat qua leidingwerk, moet geschikt zijn voor zulke warmtebronnen.”

Naast een WKK krijgt de aardbeienteler een buffertank en een ketel. Met de bouw van de buffertank start de installateur ‘eerdaags’, weet Marco. “In week 15 volgen de grondleidingen, direct na het beglazen. Daarna volgt de kasverwarming. In juli zijn we daar klaar. Dan staat er voor aardbeien toch een serieus blok, waarin ook ’s winters geteeld gaat worden.”

Extra meters in het ketelhuis tomatenteler
Na de zomer begint VB bij Schenkeveld op locatie Schiphol. Daar gaat het om het 4e blok, na al drie eerdere uitbreidingsfases voor de tomatenteler daar. Bij alle vier de projecten was VB betrokken. “Vorig jaar hebben we tegelijk de opdracht voor fase 3 en 4 gekregen. Bij fase 3 hebben we alles in het ketelhuis al voorbereid op de vierde kas. Daarom is onze voornaamste klus straks het aanleggen van de kasverwarming.”


Werkzaamheden bij Schenkeveld Schiphol

Schenkeveld krijgt geen cascadesysteem, maar kiest ervoor optimaal de WKK-warmte uit te koelen met een apart Lage en Hoge Temperatuurnet (LT/HT-net) dat is aangelegd. “Er gaat een aparte HT- en LT-transportleiding vanuit het ketelhuis. De extra meters leiding zitten in het ketelhuis, niet in de kas. Ook heb je door deze keuze de mengroepen in het ketelhuis zitten, en minder in de kas.” In november moet de kas klaar zijn.

Aardwarmteproject
Los van de bovengenoemde projecten is VB ook veel internationaal actief. In Nederland verwacht Marco dat als gevolg van de hoge gasprijzen het wat rustiger zal worden met nieuwbouwprojecten. Op één project in Nederland is Marco bijzonder trots. Bij Hoogweg Paprikakwekerijen wordt er momenteel weer geboord voor nieuwe aardwarmteputten. “Wij zijn al jaren actief voor Hoogweg en hebben naast de eerste aardwarmtebron ook meer dan 100 hectare kas van verwarmingssystemen voorzien.”

De teler in Luttelgeest krijgt er twee aardwarmtebronnen bij. De putten moeten in het najaar in productie zijn. VB verzorgt met haar geothermie-afdeling de engineering en realisatie van de complete bovengrondse installatie bestaande uit onder andere twee ontgassingstanks, 8 stuks titanium warmtewisselaars duplexbooster/injectiepompen en warmtepompen voor het uitkoelen van de retour. Medio september zal deze installatie in bedrijf genomen worden.


Installatie voor Hoogweg

Voor meer informatie: 
Marco de Bruijne
VB 
m.bruijne@vb.nl 
www.vb.nl