Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franck Vila, Groupe Vila:

“Onze nieuwe semi-gesloten kas helpt de opbrengst met onze cherrytomaten verhogen”

Eind januari is de Groupe Vila, een tomatenteeltbedrijf uit het zuiden van Frankrijk, begonnen met het oogsten van de langwerpige cherrytomaten die worden geteeld in een kas die in 2021 is omgebouwd.

“De tomaten worden geteeld volgens een speciaal programma. In juni 2021 hebben we onze kas uit de jaren '90 afgebroken, in de zomer omgebouwd en afgelopen november hebben we opnieuw geplant om zogeheten ‘geprijsde’ tomaten te kunnen telen. 'Geprijsde tomaten' zullen het hele seizoen tegen een vaste prijs worden afgezet en zullen niet worden beïnvloed door de schommelingen die op de markt gaande (kunnen) zijn. Deze vorm van betrokkenheid vanuit de klant biedt ons als telers zekerheid en zichtbaarheid, maar vraagt ook om een nieuwe manier van werken, waarmee Paysans de Rougeline 3 jaar geleden al is begonnen,” legt Franck Vila uit.

Franck Vila

Een semi-gesloten kas voor een beter klimaatbeheer
Behalve de stabiliteit die deze manier van werken biedt, heeft telen in de nieuwe semi-gesloten kas ook een aantal eigen voordelen, waaronder het feit dat hierdoor een beter klimaatbeheer mogelijk is, volgens Franck. “Het werken met semi-gesloten kassen heeft de laatste 10 jaar in het zuiden van Frankrijk echt flink aan populariteit gewonnen. We hebben de pluspunten van dit type kas zelf ook kunnen ervaren, vooral in de zomer. De semi-gesloten kas is een onverlichte kas, gebouwd door Hortined, die een aantal verbeteringen biedt ten opzichte van een traditionele kas. De kas is of heeft:  

  • Zeer licht: “Omdat er veel minder ventilatie nodig is op het dek dan bij een traditionele kas is de kas veel minder zwaar.”
  • Een beter te beheersen binnenklimaat"“Dankzij het dynamische drukluchtingssysteem kunnen we het klimaat, de vochtigheidsgraad en het CO2-gehalte beter beheren. In de zomer is het met dit type kas bovendien gemakkelijker om het gebrek aan vocht te compenseren dat door een droog klimaat kan ontstaan.”

Eenvoudiger gewasbeschermingsmiddelenbeheer
Het telen in een semi-gesloten kas zorgt er verder voor dat gewasbeschermingsmiddelenbeheer eenvoudiger te realiseren is. “Het ontwerp van de kas biedt extra hefboomwerking om alle sanitaire problemen waarmee de teelt te maken krijgt, beter te kunnen beheersen."

Hogere productiviteit en een betere teelt/energieverhouding
Hoewel het bouwen van een semi-gesloten kas kostbaarder is dan het bouwen van een traditionele kas, leidt de hogere productiviteit die dankzij het telen in een dergelijke kas uiteindelijk tot een besparing op de kosten. “Vergeleken met een traditionele moderne kas is een semi-gesloten kas energiezuiniger dankzij het dynamische ventilatiesysteem waarvan tijdens het telen gebruik kan worden gemaakt. Een van de belangrijkste pluspunten van de kas is dat het gebruik leidt tot een hogere productiviteit en dus een grotere opbrengst. Een grotere opbrengst leidt weer tot een betere verhouding van het aantal grammen CO2/kg geteelde tomaten dan het geval zou zijn bij het telen in een traditionele kas.

Bij een gelijkblijvend verbruik van energie, water en gewasmiddelen, winnen we aan prestaties in de vorm van het halen van grotere opbrengsten. Het telen in deze kas zorgt er dus voor dat een ambitieuze tonnagedoelstelling als die van ongeveer 360 ton/hectare daadwerkelijk realiseerbaar wordt.”

Het telen van heel smaakvolle rassen: een bewuste keuze
Paysans de Rougeline kiest al enkele jaren bewust voor de teelt van  smaakvolle rassen. “Heel smaakvolle rassen hebben een hogere brix dan gewone rassen. Daarnaast merken we de laatste jaren ook een toename in de belangstelling vanuit consumenten voor dit soort rassen.”

Voor meer informatie:
Franck Vila
Groupe Vila
[email protected]

Publicatiedatum: