Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnepanelen in kasdek steeds meer in trek

Ruim een jaar nadat TST de nieuwe tak Horti Solar Projects heeft geïntroduceerd zijn er inmiddels al diverse projecten opgeleverd. “We merken dat de vraag voor dit relatief nieuwe concept sterk toeneemt, mede door de wisselende energieprijzen. Kwekers kunnen in tijden van een energiecrisis een dubbele slag slaan”, aldus Rody Bakker van TST.

Bij het bedrijf merkt men dat kwekers steeds meer bezig zijn met verduurzaming. Vaak levert alleen het schuurdak niet voldoende energie op of is er helemaal geen schuur. Daardoor komt ook het kasdek steeds vaker in beeld. Niet alleen bij kwekers, maar bijvoorbeeld ook bij kassen die fungeren als caravanstallingen, ontmoetingsruimtes of kassen die leeg staan.

Kassen en bedrijfsruimtes beschikken over een groot dakoppervlak. Deze vaak onbenutte oppervlakken met een glasdek (bijvoorbeeld boven sorteer- of verwerkingsruimtes) kunnen de mogelijkheid bieden voor het opwekken van zonne-energie. Behalve licht wordt ook warmte buitengehouden. Een bijkomend voordeel is dat het een stuk veiliger is.


Project Honselersdijk

De verschillende situaties en kasdeksystemen hebben voor- en nadelen, maar er is altijd een manier om het zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Rody Bakker: “Zo hebben we bij een klant in Honselersdijk beide dekhellingen gedemonteerd, het glas terug gesneden naar de juiste breedtemaat en opnieuw beglaasd. Dit was in dit geval efficiënter dan de panelen op maat te maken. Zo zijn er een aantal punten die van belang zijn om een project te doen slagen. Veelal worden de panelen toegepast in Venlokassen, maar binnenkort beginnen we een project waarbij de panelen in een breedkapper worden gemonteerd."

Project in Reeuwijk

Met een combinatie van het juiste aanvraagtraject, kwaliteitsproducten en vakkundige monteurs creëert het bedrijf een kas als energiebron, volgens Rody. "We toveren bestaande kassen om tot een zonne-energiecentrale op een relatief eenvoudige manier. Het bestaande dek eraf, indien nodig de constructie verzwaren en de panelen terug in dezelfde roede, nok en op dezelfde goot. Het kan variëren van projecten met een aantal panelen of een kas van 2 hectare of meer. Wij denken graag mee om het project tot een succes af te ronden, geheel op maat en naar wens van de klant.”

Project in Oosterbierum

Voor meer informatie:
Rody Bakker
TST Horti Solar Projects
rbakker@totaalservicetuinbouw.nl 
www.totaalservicetuinbouw.nl/solar                     

Publicatiedatum: