Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zonder LED hadden we het niet gered"

De Kruidenaer teelt al sinds 2016 (als een van de eersten in Nederland) basilicum onder een hybride belichtingsconfiguratie met de watergekoelde LED-verlichting van Oreon. Sinds een half jaar telen de telers met een nieuw lichtrecept. Om dit mogelijk te maken werden de lichtbronnen met aangepast spectrum vervangen in de bestaande armaturen. 

Met de LED-belichting realiseerde teler Christ Monden meer productie door een kortere teeltcyclus en basilicumplanten met een betere kwaliteit en plantweerbaarheid. Maar de klant vraagt om een langere houdbaarheid van de verpakte basilicum. Hij moest op zoek naar een oplossing en naast de introductie van nieuwe teelttechnieken zoals nanobubbletechnologie en biologisch afbreekbare pluggen heeft hij ook het lichtspectrum van zijn LED-armaturen onder de loep genomen.

Natuurlijk zonlicht
Met de assimilatiebelichting probeert hij het natuurlijk zonlicht zoveel mogelijk aan te vullen en de dag te verlengen. Het op maat gemaakte spectrum van de LED-lampen zorgt voor meer sturing en controle over de plant: meer bladvorming en mooi gestrekte stengels. Het initiële spectrum bestond uit 10% blauw en 90% rood. De kleuren en verhoudingen in zonlicht zijn anders en de basilicum bleek gevoelig voor de samenstelling van dat spectrum in combinatie met natuurlijk zonlicht. Uit onderzoek bleek dat de toevoeging van meer blauw en groen licht, het natuurlijke zonlicht beter aanvult. In de winter zijn de dagen korter en is er minder zonlicht, waardoor er verhoudingsgewijs meer ver rood licht aanwezig is. Door dit te compenseren met meer blauw en groen licht, krijg je een betere overbrugging van dag naar nacht en andersom, waardoor de plant minder stress ervaart.

Oreon dacht mee in dit proces en in overleg is gekozen voor een duurzame oplossing: de lichtbronnen met aangepast spectrum vervangen in de bestaande armaturen. Er zijn nieuwe PCB’s geplaatst en de lamp kreeg een nieuwe glazen cover, zodat de waterdichtheid (IP67) gegarandeerd blijft. Voor een zo makkelijk mogelijke overgang, zijn de lampen tijdens de zomer vervangen.

Minder energieverbruik, langere houdbaarheid
Na een half jaar telen met het nieuwe lichtrecept is Christ erg tevreden: “De lampen kunnen nu langer branden, waardoor we meer opbrengst hebben en de basilicum langer houdbaar is dan 7 dagen, zodat we aan de kwaliteitseisen van de supermarkten kunnen voldoen.”

Richard Smits, bedrijfsleider bij De Kruidenaer, stelt: “Zonder LED hadden we het niet gered. De afgelopen weken/maanden hebben we weinig zonuren gehad, vergeleken met het jaar ervoor. Zonder LED hadden we helemaal geen licht gehad. Ondanks de donkere dagen is de kwaliteit van de basilicum verbeterd dankzij het nieuwe spectrum. Ook wij hebben last van de veel te hoge energieprijzen, onze gasprijs is soms vier keer hoger dan we gewend zijn. De HPS-lampen schakelen we alleen in als de gasprijs het toelaat. De LED-lampen staan bijna continu aan en verbruiken veel minder energie. De warmte afkomstig van de lampen hergebruiken we om onze teeltvijvers te verwarmen: een win-win situatie, want zo gaat er geen energie verloren.”

Voor meer informatie:
Oreon
info@oreon-led.com
www.oreon-led.com

Publicatiedatum: