“Altijd weg en onderweg zijn, is goed voor ons”

Tholen – Op bouwborden bij glastuinbouwprojecten zul je ze niet tegenkomen, want kasverwarmingsinstallateur Vvalo uit Naaldwijk werkt in opdracht van hoofdaannemers. Om toch op te vallen en nieuwe mensen te werven werd afgelopen najaar een bedrijfsvideo opgenomen. De volgend jaar 25 jaar bestaande onderaannemer groeit namelijk en vergrijst. “De jonge aanwas is beperkt. Na mij is er niet veel meer bijgekomen”, verklaart Anton Valstar de zoektocht naar nieuw personeel. Zijn vader Anton richtte in 1998 het bedrijf op samen met de andere naamgevers, de heren Ad van der Valk en Vita Lorente.


Anton Valstar, de zoon van oprichter Anton, in de nieuwbouwkas in aanbouw voor Berg Lisianthus in Naaldwijk. Op de achtergrond is een van de Vvalo-mannen leidingen aan het lassen.

Internationaal
Vanuit Naaldwijk is vandaag de dag een vaste ploeg aangevuld met een flexibele schil, goed voor in totaal zo’n dertig man, internationaal actief. “De markt in Nederland is momenteel groot. Er zijn niet veel bedrijven zoals wij. In de jaren rond de economische crisis van 2008 was de situatie op de Nederlandse markt moeizamer. Toen zijn we met zijn allen om tafel gaan zitten en was het kiezen of delen. Er was minder werk en dus zijn we internationaal gaan kijken. We hebben toen veel projecten in de Verenigde Staten gedaan, maar de laatste jaren is er weer volop werk in Nederland.” Verder zijn ook het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hoofdbestemmingen voor de ploegen van Vvalo. “Oh, en recent hebben we ook een project in Spanje aangenomen.”


Tachtig procent van de projecten waar Vvalo actief is, is nieuwbouw

Nieuwbouw
Het overgrote deel van de werkzaamheden die de kasverwarmingsinstallateur uitvoert is voor nieuwbouwprojecten. Anton schat zo’n tachtig procent. Daarnaast doet Vvalo ook onderhoudswerkzaamheden. “Als al onze mensen en al onze machines weg en onderweg zijn, dan gaat het goed.” Op de eerste vrijdagmiddag van 2022 is dat het geval. Wat wel in Naaldwijk gebeurt, is een stuk prefabricatie. Daar draagt in Anton’s vader steeds meer zorg voor. “Hij is in de zestig en hoeft niet meer zo nodig veel op projecten te zijn”, legt Anton uit. “Vroeger deden we alles ter plekke. Nu nog steeds wel, zeker het ‘meterswerk’, zeg maar gerust kilometerswerk met buizen. Maar wat we hier alvast voor kunnen bereiden, bereiden we tegenwoordig hier voor.”


Voor Vvalo dagelijkse kost, verwarmingsbuizen in de kas

Van huis zijn
Glastuinbouwprojecten zijn de laatste jaren steeds groter aan het worden. Dat betekent voor Vvalo dat klussen ook meer tijd en arbeid kosten. Wie niet oppast, is wekenlang van huis. Niet iedereen is daarvoor tegenwoordig nog te porren, merkt Anton. “Daarom wisselen we elkaar op internationale projecten vaker af. Buiten Europa zijn onze mensen doorgaans maximaal drie weken weg, binnen Europa maximaal 10 dagen. Ook werken we met internationaal personeel. Zij zijn soms langer in het buitenland. Wij faciliteren ze daarbij.”


Verwarmingsleidingen bevestigen aan de kasgevel bij Berg Lisianthus

Zonder poespas
De tijd dat veel Westlandse jongens van school direct in de glastuinbouw aan de slag gingen, is verleden tijd, merkt Anton. Zelf was hij al in zijn tienerjaren bij het bedrijf van zijn vader aan het werk. Eerst nog naast school, maar al snel als volledige baan. Hij hoopt met de bedrijfsfilm nieuwe mensen warm te maken voor het verwarmingswerk in de glastuinbouw. “We hebben ervoor gekozen om in twee minuten, zonder poespas en tekst, te laten zien wat we doen.” Lachend: “En nu zit ik te vertellen en schrijf jij zo een boekje vol. Misschien ook wel goed. We moeten laten zien, maar ook vertellen wat we doen. Dat merk ik zelf ook nog privé. Mensen weten vaak niet goed wat wij doen. Wij hebben heel mooi werk.”

De laatste tijd ook weer vaker in de sierteelt, stipt Anton tot slot aan. “Hier zie je dat er, zoals eens in de zoveel tijd het geval is, een inhaalslag wordt gemaakt.” En de energieontwikkelingen? “Daar merken wij nog niet echt iets van. De hoofdaannemers wel, weet ik. Zij zijn er druk mee bezig. Wij voeren al die nieuwe ontwikkelingen vervolgens voor hen uit, of het nu bij een slateler in Dinteloord of op een nieuwbouwproject met restwarmte in het Verenigd Koninkrijk is.”

Voor meer informatie:
Anton Valstar
Vvalo
vvalo@vvalo.nl 
www.vvalo.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven