Zilveren bolletjes uit Duitsland oplossing voor Nederlandse tuinders in energiecrisis?

Onlangs bereikte een Nederlandse vraag het Duitse B+H Solutions uit Remshalden: Talrijke tomaten- en komkommertelers laten hun kassen leeg omdat belichten en verwarmen onbetaalbaar zijn geworden. B+H Solutions-directeur Elmar Buder heeft een oplossing voor het probleem: zilveren bolletjes.

Tyndall-effect kan oplossing bieden
Om precies te zijn gaat het om minuscule zilveren bolletjes. Onder patentnummer EP 3205637 A1 produceert het meermaals bekroonde Duitse innovatiebedrijf een product met colloïdaal zilver, dat via irrigatie de planten in kassen bereikt. Wat klinkt als iets uit een sciencefictionroman, werkt echt, is Elmar stellig: "De superkleine zilverbolletjes veranderen de golflengte van het invallende licht op de plant, waardoor meer chloroplasten, ook wel 'plantenkrachtcentrales', tegelijkertijd actief zijn en de fotosynthese van de plant vervolgens wordt gestimuleerd en versneld."

Prof. Dr. Martin Heinisch, partner van Elmar bij het bedrijf, vult aan: "Wij hebben gebruikgemaakt van het meer dan 100 jaar oude Tyndall Effect van de Britse natuurwetenschapper John Tyndall en hebben het proces gepatenteerd. De planten reageren met een snellere groei ondanks minder licht (zowel kunstmatig als natuurlijk). Telers kunnen daardoor de lichtsterkte verminderen en aanzienlijk besparen op energie. Hierdoor wordt de teelt ook bij hogere energieprijzen nog steeds rendabel en worden groenteprijzen voor de consument weer betaalbaar."

Voor meer informatie:
B+H Solutions GmbH
Schnaiter Straße 11-13
D-73630 Remshalden
+49 (0)7151 970040
info@bh-solutions.eu 
www.bh-solutions.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven