"We hebben onze snelheid voor het opbinden kunnen verdubbelen"

"Het is gek genoeg een bevredigende activiteit," zo omschrijft Chelsea Maier het werk in de komkommerkas van het National Vegetable Protected Cropping Centre van de universiteit van Western Sydney. Waarom dat zo is? Omdat ze werkt met het Tom System, waardoor ze sneller kan werken en tegelijkertijd het risico op beschadiging van de planten verkleint.

Alternatief voor plastic clips en handmatig oprollen
Het Tom System is een innovatie van het Spaanse bedrijf Agrifast en brengt een alternatief voor plastic clips en handmatig wikkelen. Het doet misschien denken aan een nietmachine: met een metalen ring wordt de plant aan de teeltdraad gebonden. Het systeem werd bijna tien jaar geleden ontwikkeld en sindsdien zijn telers over de hele wereld begonnen hun gewassen automatisch met een metalen ringetje aan draden vast te binden. Het systeem wordt gebruikt voor komkommers, tomaten, paprika's en aubergines, en in combinatie met bio-twijn biedt het een manier om 100% composteerbaar afval te produceren.

Versnellen
Het Tom-systeem stelt een werknemer in staat om meer dan 2000 planten per uur te clippen, en biedt zo een oplossing voor het gebrek aan arbeidskrachten in de glastuinbouw.

Het team van de Western Sydney University heeft de Tom Tool gebruikt in hun komkommerteelt. Volgens Chelsea is het inderdaad tijdsbesparend. "We hebben onze snelheid voor het opbinden kunnen verdubbelen, wat echt belangrijk is geweest tijdens de afgelopen lockdown."

Ze laat zien hoe het systeem hen niet alleen in staat stelt het werk in de kas te versnellen, maar ook andere voordelen oplevert. "Door het systeem te gebruiken in plaats van handmatig te wikkelen, worden zowel de handelingen als het risico op beschadiging van planten beperkt. Het is een geweldig systeem."


Foto van het Tom-systeem bij tomaten

Onderwijs en onderzoek
Het National Vegetable Protected Cropping Centre is ontworpen om onderzoek, onderwijs en opleidingsmogelijkheden in de moderne beschermde tuinbouw te huisvesten. De kas van 1800 m2 is uitgerust met hightech infrastructuur, controllersystemen en de beste beschermde teelttechnologieën ter wereld, waardoor ze de vaardigheden van de volgende generatie specialisten en professionals van Australië kunnen uitbouwen. Het NVPCC is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Western Sydney, Hort Innovation, het bedrijfsleven en onderzoekspartners, bedoeld om de mogelijkheden van de Australische tuinbouw te vergroten.

Voor meer informatie:
Western Sydney University
David Randall
Senior Horticultural Education Officer
david.randall@westernsydney.edu.au 
www.westernsydney.edu.au 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven