Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kort nadat dit concept het levenslicht zag, kregen andere landen ons in de gaten"

“Nadat we een teeltfaciliteit in een container hadden ontwikkeld, merkten we dat er een tekort was aan laagdrempelige start-upsystemen om mee te beginnen," zegt Anthoney Lacey, oprichter en CEO van Kalliergo Micro Acre Farming. "Daarom besloten we om zelf kits voor elk budget te ontwikkelen. Mensen kunnen rekenen op een hoog rendement op hun investering, afhankelijk van de gewassen en markten die zij tot hun beschikking hebben."

De in het Zuid-Afrikaanse Cullinan gevestigde start-up Kalliergo, Grieks voor 'cultiveer', heeft als missie om duurzame teeltpraktijken toegankelijk te maken voor arme gemeenschappen.

Kostenefficiënte oplossingen
Anthoney Lacy, oprichter en CEO van Kalliergo, raakte betrokken bij het probleem van voedselonzekerheid tijdens zakenreizen naar de Seychellen en Malawi, waar hij geconfronteerd werd met het feit dat veel landen worstelen met dit probleem. Eenmaal terug in Zuid-Afrika besloot hij een kostenefficiënte oplossing te ontwikkelen waarmee derdewereldlanden voedselonzekerheid terug zouden kunnen dringen door middel van betaalbare teeltoplossingen.

Na Kalliergo te hebben opgericht, haalde Anthoney geld op voor de bouw van een teeltfaciliteit in een container, waarbij gebruik kon worden gemaakt van natuurlijk zonlicht en men niet geheel afhankelijk was van ledbelichting. Door gebruik te maken van Multiwall polycarbonaat platen en extra reflecterend materiaal kon het beschikbare licht worden gemaximaliseerd. Ter aanvulling werden ledlampen aangebracht voor bewolkte dagen, waarmee de exploitatiekosten en kapitaaluitgaven konden worden verlaagd. 


Anthoney Lacey

Gezien het hoge aantal zonne-uren in Afrika en landen met een gelijksoortig klimaat ontwierp Kalliergo betaalbare kassen en GeoTowers. Hiervoor maakte het bedrijf gebruik van op Israëlische methoden geïnspireerde technieken die werden afgestemd op de ruige omstandigheden in Afrika. Anthoney legt uit dat de 'torens' met de hand moeten worden bewaterd of aangesloten moeten worden op een hoger geplaatst waterreservoir, zodat er één of twee keer per dag water kan worden gegeven, afhankelijk van de weersomstandig-heden. 

Deze kits bestaan uit een tunnel/kas en GeoTowers. "Nu de voedselprijzen torenhoog zijn, is het een goede tijd om te starten met telen. Met onze systemen kan men klein beginnen en daarna uitbreiden," legt Anthoney uit. 


De tunnels

Seychellen 3D-concept
Kalliergo werd benaderd door een zakenman van de Seychellen om met gebruik van minimale middelen een concept voor het telen van groenten in een kelderruimte te ontwikkelen op basis van dezelfde technieken en methoden als van de GeoTowers, tunnels en container farm.

"Met onze pilot farm in Cullinan hebben we goede resultaten behaald. Zulke goede resultaten zelfs, dat een woordvoerder uit de Seychellen contact met ons heeft gezocht," vervolgt hij. Kalliergo ontwierp een 3D-model voor de kelder met behulp van 3asy Draft, dat de gebruiker in staat zou stellen om eens per maand een behoorlijke hoeveelheid groenten en kruiden te oogsten. 

"Er was sprake van natuurlijke lichtinval in de kelder en de wanden werden bekleed met lichtreflecterend materiaal. Hiermee kon het stroomverbruik drastisch worden verminderd. Dankzij de combinatie van ledlampen en reflecterend materiaal wordt het licht gelijkmatig verspreid. Het ontwerp werd goed ontvangen en door velen opgemerkt."

“Kort nadat dit concept het levenslicht zag, kregen andere landen ons in de gaten," legt hij uit. De torens van Kalliergo zijn naar New Plymouth in Nieuw-Zeeland verladen en vallen in de smaak bij de gebruikers, die nu een verscheidenheid aan gewassen kunnen telen, wat de veelzijdigheid van de GeoTowers nog eens onderstreept. 

"Er zijn klanten uit Swaziland komen kijken naar wat wij hier doen, evenals geïnteresseerden uit Mozambique, Namibië, Zambia en Bostwana," merkt Anthoney op.  

"Op de lokale markt is de vraag naar verse kruiden, bladgroenten en premium AGF sterk, vandaar dat we ons vooral op deze categorieën richten. De proeffaciliteit werd ontwikkeld als voorbeeld voor klanten, zodat zij kunnen zien hoe wij werken en welke oplossingen we hebben ontwikkeld. Ook hebben mensen hier de gelegenheid hetgeen wat we hier hebben bereikt te zien, ruiken, proeven en ervaren."

Onafhankelijk product
"Zuid-Afrika kampt regelmatig met stroomuitval waardoor er plotseling stroomstoringen optreden. Dit houdt in dat men moet beschikken over generatoren of alternatieve energiebronnen," legt Anthoney uit. "Er zijn periodes waarin er geen stroom is. Voor de teelt op water is het dan ook noodzakelijk om een generator of zonne-energie-installatie te hebben. Stroomuitval kan tot verliezen leiden en drijft de energiekosten op."

Voor de GeoTowers is geen stroom nodig omdat zij uitsluitend stromend water nodig hebben. Het water wordt in een reservoir aan de bovenzijde gegoten en naar een voedingsslang in het middengedeelte geleid. Volgens Anthoney is het verstandig om een zonne-energie-installatie als back-up te hebben om uitvaltijd tot een minimum te beperken. 

De 2.30 m hoge GeoTower biedt ruimte aan 108 planten en de 1.50 m hoge GeoTower is geschikt voor 60 planten, zoals kruiden en spinazie. Het substraat, de torens, zaden en het medium worden door Kalliergo geleverd. Er is keuze uit een scala aan gewassen, waaronder bladgroenten, groenten en kruiden. 

Kalliergo experimenteert momenteel met de teelt van tomaten en paprika's. De kwaliteit van de tomaten is goed maar de opbrengsten moeten nog worden geëvalueerd. 

Flexibiliteit 
“We bieden lage kosten in termen van arbeid en input," voegt Anthoney eraan toe. "Dankzij de verscheidenheid aan gewassen die in dit systeem kunnen worden geteeld, zijn telers niet meer gebonden aan aan één circulerend systeem per keer."


Men is niet aan één specifiek gewas gebonden. "Spinazie en sla kunnen met goede resultaten in één toren worden geteeld. Daarnaast is er geen grootschalig systeem nodig om met de teelt te starten. Het allermooiste van dit systeem zijn de exploitatiekosten omdat men slechts water, nutriënten, zonlicht en minimale arbeid nodig heeft."

Voor meer informatie: 
Anthoney Lacy, oprichter
Kalliergo Micro Acre Farming
kalliergo.micro@gmail.com
www.kalliergofarming.com 

Publicatiedatum: