"Er zijn diverse opties om afval van tomaten te benutten"

De Pomodoro di Pachino IGP, een Italiaanse tomaat met beschermde geografische aanduiding, heeft uitstekende eigenschappen op het gebied van smaak en voedingswaarde. Om de hoge kwaliteit te garanderen van het product dat bestemd is voor de verse markt, wordt zowel op de percelen als in het pakstation een strenge selectie uitgevoerd. En dat genereert uiteraard afval dat tot voor kort, althans in het segment voor de versmarkt, niet benut werd voor de productie van derivaten in de vorm van tomatenpuree, sap, sauzen, ketchup enz.

Paolo Rapisarda, wetenschapper bij het Onderzoekscentrum voor Olijven-, Fruit- en Citrusteelt (CREA) van Acireale, in de provincie Catanië, vertelt hieronder over het bestaan van verschillende studies over technologische oplossingen en innovaties om tomatenderivaten op de markt te brengen.

Dr. Paolo Rapisarda

"Eigenlijk wordt slechts 5%, of 16.000 ton, van de totale tomatenopbrengst op Sicilië naar de verwerkingsindustrie afgeleid. Het percentage is zeer laag en dat heeft te maken met het feit dat het grootste deel van het product dat voor verwerking bestemd is, tomaten zijn die voor de versmarkt afgewezen zijn omwille van esthetische gebreken. Met andere woorden, tomaten van uitstekende kwaliteit."

Proefopstelling voor extractie van lycopeen met microgolven en ultrasone geluidsgolven

De tomatenteelt op Sicilië vindt plaats op 15.000 hectare, waarvan 3.000 hectare onverwarmde zonnekassen. Op basis van gegevens van de Universiteit van Catanië bedroeg het vijfjarig gemiddelde (2016-2020) van de productie 417.000 ton per jaar. Daarvan is slechts iets meer dan de helft van de buitenteelt afkomstig, want de gemiddelde opbrengst is daar veel lager dan bij de kasteelt.

"Ook in de verwerking van tomaten worden bijproducten gegenereerd, voornamelijk bestaande uit schillen en zaden. Deze residuen worden vaak afval dat verwijderd moet worden en milieuvervuiling kan veroorzaken. Bovendien brengt dit allemaal kosten met zich mee", vertelt Rapisarda.

"Daarom is het noodzakelijk om een nieuw segment binnen de toeleveringsketen te introduceren dat voorziet in een rationeel gebruik van bijproducten voor de productie van stoffen met een hoge toegevoegde waarde zoals onder meer fenolen, lycopeen en olie uit zaden die een toepassing kunnen vinden in de voedings-, cosmetische en farmaceutische industrie."

Praktische toepassingen van lycopeen gewonnen uit tomaten: 1. voedingsindustrie: additief, kleurstof; 2. cosmetica: bleekmiddel, anti-rimpelcrème, bescherming tegen UV-stralen; 3. farmaceutische industrie: capsules voor voedingssupplementen

"Andere toepassingen die in het perspectief van circulaire economie in overweging moeten worden genomen betreffen het gebruik van afval in de diervoederindustrie en energiesector, met name anaerobe vergisting voor de productie van methaan."

Voor meer informatie:
Paolo Rapisarda
Crea – OFA di Acireale
+39 3479197756
paolo.rapisarda@crea.gov.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven