Klaas-Willem Kik over ongediertebestrijding bij AGF-handelsbedrijven:

"Digitale melding bij muis in de klem"

Tholen - De tijd dat ongediertebestrijding bij AGF-bedrijven bestond uit alleen het ad hoc plaatsen van een klem voor muizen en ratten is voorbij. "De eisen voor bedrijven worden steeds strenger om te voldoen aan verplichte certificeringsnormen als HACCP, GlobalGAP, BRC, IFS en Tesco. AGF-handelsbedrijven hebben ongediertebestrijding dan ook hoog op de agenda in hun kwaliteitssysteem. Zo houden ze grip op ongedierte", vertelt Klaas-Willem Kik.

Vanuit het Zeeuwse Schouwen-Duiveland voorziet het bedrijf voor veel AGF-bedrijven de ongediertebestrijding. "Mijn vader is in 1998 vanuit het akkerbouwbedrijf gestart. Eerst waren we vooral lokaal actief, maar al snel wisten ook de AGF-handelsbedrijven in Barendrecht en het Westland ons te vinden. Inmiddels werken we met acht mensen en komen we tot Amsterdam toe", vertelt Kik. Op de vraag of het mogelijk is om ongedierte helemaal buiten de deur te houden, antwoordt hij: "Dat kan zeker, al is dat in een nieuw pand makkelijker te regelen dan in een oud veilinggebouw. Bovendien kan het ongedierte altijd met de goederen meekomen."

"Als we bij bedrijven zijn, kijken we eerst hoe het ongedierte binnen kan komen. Vervolgens zoeken we een oplossing. Voor elk soort ongedierte is er een specialistische manier van bestrijding. Wespen, ratten en muizen zijn de soorten die we allemaal kennen, maar ook ongedierte als houtworm of boktor kunnen ongenode gasten zijn in je bedrijf. Natuurlijk zijn er genoeg huis-, tuin- en keukenmiddeltjes op de markt, maar als professionele ongediertebestrijder hebben we voor elk soort een andere oplossing. Daarbij heb je met tal van regels te maken, zo wordt het gebruik van biociden alleen nog bij uitzondering toegestaan. Ook daarom is het van belang te werken met een gecertificeerde ongediertebestrijder", vertelt Klaas-Willem.  

Een belangrijke ontwikkeling is volgens Kik bovendien de digitaliseringsslag. "Bij de uienfabriek van MSP Onions in Nieuwdorp hebben we bijvoorbeeld alles digitaal ingericht, we krijgen meteen een digitale melding wanneer er ongedierte in de klemmen zit. Het werk zal daarom steeds meer digitaal worden. Ik denk echt dat we binnen een aantal jaar hier achter het scherm muizen zitten te spotten. Tegelijkertijd zullen we bedrijven blijven bezoeken, want juist onze persoonlijke aanpak en korte lijntjes worden door de klant vaak gewaardeerd, maar de controles zullen steeds meer op afstand plaatsvinden."

De Jong Verpakking
Een bedrijf dat al jaren van de diensten van Kik Ongediertebestrijding gebruik maakt is De Jong Verpakking, gespecialiseerd in onder meer golfkartonnen dozen voor de AGF-sector. KAM-medewerker Marco Vermeulen is al sinds 2003 in dienst van het verpakkingsbedrijf en werkt dan ook al jaren met de Zeeuwse ongediertebestrijder samen, eerst met vader Rinus en nu met Klaas-Willem. "Toen ons bedrijf nog een stuk kleiner was, omhelsde de ongediertebestrijding nog een klein deel van mijn activiteiten. Nu we hard zijn gegroeid, ben ik er wekelijks wel een paar uur mee kwijt om de ongediertebestrijding te monitoren en waar nodig te rapporteren."

"De Jong Verpakking heeft inmiddels meerdere locaties. In de nieuwe panden hebben we gelukkig niet veel last van ongedierte, maar we hebben ook nog voormalige veilinggebouwen tot onze beschikking en daar kan nog weleens een veldmuis of een vogel opduiken, al investeren we fors om de gebouwen goed dicht te houden tegen ongedierte", vertelt Vermeulen. "Zo werken we met monitorblokken om het ongedierte te signaleren en met klemmen of tox-blokken om ze te bestrijden. Je wilt er niet tenslotte alleen snel vanaf, maar je wilt het ongedierte liever ook niet meer terugzien. Met kleine aanpassingen kunnen we de kans op terugkeer vaak al verkleinen."

Marco Vermeulen waardeert de samenwerking met Kik. "Wij groeien hard en Kik groeit met ons mee. Zo hebben ze onlangs een nieuw webportaal gelanceerd, waarin alle informatie met betrekking tot de ongediertebestrijding staat opgeslagen. Hebben we een BRC-audit, dan heb ik in een paar tellen alle informatie tot mijn beschikking. Daarbij verloopt de samenwerking erg soepel. Men voorziet je snel en prettig van informatie en advies. Bedrijven die een goede ongediertebestrijder zoeken, kan ik Kik dan ook van harte aanbevelen! Maar alleen met een goede ongediertebestrijder ben je er nog niet. Het blijft het een kwestie van goed samenwerken.”

Voor meer informatie:
Klaas-Willem Kik
Kik Ongediertebestrijding
Loensweg 27
4306 NB Nieuwerkerk
+31 (0)6 53 454 491
klaas-willem@gripmetkik.nl 
www.gripmetkik.nl 

Marco Vermeulen
De Jong Verpakking
Jogchem v.d. Houtweg 20
2678 HA De Lier
kwaliteit@dejongverpakking.com
www.dejongverpakking.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven