Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2016-2019

Nederlandse tomatentelers zien balanstotaal met ruim miljoen stijgen in vier jaar tijd

Het balanstotaal op de eindbalans van een gemiddeld Nederlands tomatenteeltbedrijf is in 3 jaar tijd met een half miljoen euro
gestegen. Ten opzichte van vier jaar geleden is dat zelfs ruim een miljoen euro. Dat blijkt uit een vergelijking van de Agro-Nutri Monitor 2020 en die van 2021. Achter de deze maand gepubliceerde monitor 2021 gaat een lijvig rapport, waarin onder meer onderstaande gegevens zijn opgenomen.

Ten dele speelt in de stijging van het balanstotaal volgens de onderzoekers de groei van de bedrijfsgrootte een rol. Daarnaast hebben glasopstanden ook een belangrijk aandeel in het balanstotaal.

De solvabiliteit is de laatste jaren toegenomen. Hoewel minder goede jaren zich met goede jaren afwisselen heeft men over het algemeen minder vreemd en meer eigen vermogen beschikbaar gekregen. 

In het rapport, editie 2 na de eerste editie in 2020, is onder meer ingezoomd op de tomatenketen en worden de gangbare teelt en keten en de biologische teelt en keten vergeleken, ook financieel.


Tabel uit Agro-Nutri Monitor 2021


Tabel uit Agro-Nutri Monitor 2020

Vergelijking met bio
Het balanstotaal tussen gangbare en biologische telers vergelijken blijkt lastig. Biologische bedrijven zullen, in samenhang met de kleinere omvang, een veel lager balanstotaal hebben dan de gangbare, schatten de onderzoekers in de monitor in. Zij komen bij voor een gemiddeld bedrijf met 1,4 ha tomaten op een balanswaarde van ongeveer anderhalf miljoen euro worden geschat voor
de tomaten.

Over de solvabiliteit van biologische bedrijven zijn geen gegevens
beschikbaar. Omdat biologische bedrijven meerdere gewassen telen lijken ze ook minder gevoelig dan monoculturen voor prijsverschillen per jaar per gewas.

De onderzoekers wijzen erop dat er geen uittreders zijn, wat erop zou duiden dat bedrijven een gezonde bedrijfsvoering te hebben. Dit werd bevestigd in de afgenomen interviews voor de monitor en ook refereren de onderzoekers aan een in begin 2020 in GroentenNieuws verschenen artikel naar aanleiding van het uitblijven van 'een grote golfbeweging' in de biokasgroentenmarkt toen A.C. Hartman failliet ging (en snel een nieuwe eigenaar kreeg, waarmee het areaal bleef behouden). 

Bron: Agro-Nutri Monitor 2021