"Mexicaanse tuinbouwsector wordt elk jaar beter"

De hoge kwaliteit van de producten en de lagere teeltkosten worden genoemd als belangrijke aanjagers voor de Mexicaanse glastuinbouw. Naar aanleiding van de beurs GreenTech Americas van vorige maand bespreken we de ontwikkelingen in de Mexicaanse tuinbouwsector. Wil Lammers van Ridder, Francisco Alberico van Sustratos Agricolas en Manuel Soto van Paskal delen hun inzichten.

Teelt nooit gestopt
"De afgelopen jaren is de teelt in de glastuinbouw in Mexico snel gegroeid. Dit Covid-jaar was geen uitzondering: de teelt heeft nooit stilgestaan, vooral door de te grote vraag als gevolg van speculatie op de Amerikaanse markt," zegt Francisco Alberico van Sustratos Agricolas.

Als een direct cijfer om deze ontwikkeling uit te drukken, wijst hij op de geënte plantenteeltbedrijven in Mexico. "Sinds 2019 is er een klein onderzoek naar geënte planten gehouden dat aangaf dat er ongeveer 30 mln geënte planten werden geteeld in tomaten, paprika's en watermeloenen. De laatste info die we hebben over de entmarkt raamt rond de 150 mln geënte planten; 75% tomaten, 20% watermeloenen, en 5% paprika's en andere." Terzelfder tijd neemt ook de vraag naar biologische producten toe.

Aangezien plantenkwekers een optie nodig hebben om op biologische wijze te telen, is er een behoefte ontstaan om steenwolpluggen te vervangen door andere materialen. Om deze groeiende markt te beantwoorden, werkte het bedrijf samen met INA Plastics. Op de beurs introduceerden zij de nieuwe Pit-Plug die dezelfde werking mogelijk maakt als de steenwolpluggenbak, maar dan met een veenmosplug met OMRI-certificaat.

Francisco: "Met deze nieuwe optie openen we een mogelijkheid voor telers en vermeerderaars voor planten van hoge kwaliteit en biologisch gelabelde producten. DTS (Double tray system) van INA Plastics is een beproefd product dat ruimte en transportkosten optimaliseert. Dankzij deze samenwerking kunnen we de tray aanbieden met steenwolpluggen: 240 pluggen of 120 geassorteerde pluggen.

Volgens Francisco is het voor de groeiende Mexicaanse markt belangrijk om de marktvraag naar biologische producten te beantwoorden en tegelijkertijd milieuvriendelijker te worden. "De nieuwe innovatie voor telers is om geëxpandeerde polystyreen trays te nemen. Het hebben van verschillende alternatieven voor telers maakt de bedrijfsvoering milieuvriendelijker."

Groeiende markt voor leveranciers
Voor Manuel Soto van Paskal was het een drukke beursweek. Het bedrijf was populair op GreenTech Americas en verwelkomde veel distributeurs en telers. "We zien een uitstekende reactivering van de Mexicaanse tuinbouwmarkt, vooral in de beschermde tuinbouw."

Paskal is actief in veel gewassen waarvan de populariteit momenteel in de lift zit, zoals tomaat, komkommer, paprika en bessen. "De laatste met onze DrainVision monitoring oplossing", zegt Manuel, terwijl hij laat zien hoe de DrainVision telers helpt hun irrigatie te verbeteren.

Hij legt uit dat Paskal México blijft groeien dankzij de groeiende markt en ook dankzij verdere groei bij bestaande bedrijven. Het bedrijf heeft vooral gewerkt met gevestigde distributeurs in de markt en in de afgelopen maanden zijn er nieuwe bedrijven bijgekomen die vertrouwen hebben in het merk Paskal.

"Momenteel is onze activiteit 60% via distributeurs en 40% rechtstreeks aan telers. Onze commerciële activiteit groeit elk jaar, zelfs in 2020, toen we een aanzienlijke impact hadden van Covid. Dit is te danken aan de grote acceptatie van onze producten vanwege hun kwaliteit en onmiddellijke beschikbaarheid. Telers zijn op zoek naar oplossingen om hun teelt te verbeteren."

"Wij helpen hen daarbij en blijven vraag naar ons product genereren door telers te trainen. Onze DrainVision-oplossing voor teelt op substraat met irrigatiemonitoring wordt goed geaccepteerd dankzij de voordelen die het biedt aan telers en dankzij de manier waarop wij als bedrijf hen blijven ondersteunen. Als ze eenmaal zien welke waarde het werken met onze producten oplevert, willen ze dat blijven doen."

Elk jaar beter
WiI Lammers van Ridder "De Mexicaanse tuinbouwsector is elk jaar beter, er is steeds meer technologie aanwezig om dit bedrijf succesvoller te maken, wat resulteert in betere opbrengsten, betere producten en betere hoeveelheden."

Het bedrijf, al sinds 2007 actief in Mexico, opende in 2017 een kantoor in Mexico en kondigde afgelopen maand deelname aan een hightech R&D maïsproject aan. Naast dit maïsproject zijn ze betrokken bij veel meer reguliere tuinbouwprojecten met glasgroenten en fruit. Ruben Soto: "De hoge kwaliteit van de producten en de lagere teeltkosten zijn boosters voor de Mexicaanse sector."

Hij is ervan overtuigd dat de sector steeds efficiënter zal worden, ook omdat het moet. "Het gebrek aan beschikbare arbeidskrachten is tegenwoordig een uitdaging, net als het gebrek aan irrigatiewater van goede kwaliteit vanwege het hoge natriumgehalte. De telers worden aangespoord om efficiënt gebruik te maken van de middelen in het algemeen. Elke dag is een uitdaging: hoe kun je je teeltnormen hoog houden met minder middelen."

Technologie is het antwoord
Het bedrijf heeft zijn activiteiten zien groeien door telers te helpen met precies deze uitdagingen: ze helpen telers met waterbehandeling (irrigatie, UV-desinfectie en selectieve natriumverwijdering), procesautomatisering (voor geïntegreerde klimaat- & irrigatiebesturing) en arbeidsmanagement (elke afzonderlijke activiteit in de kas kan worden geanalyseerd en op een zeer efficiënte manier beslissingen nemen). Wil: "Daarnaast bieden we ook mechanische componenten zoals aandrijfsystemen die worden gebruikt om de luchtramen en schermen in een kas te automatiseren. Ons aanbod wordt gecompleteerd met een compleet assortiment klimaatschermen, die worden gebruikt om het kasklimaat te regelen, het lichtniveau te sturen en een efficiënt gebruik van energie mogelijk te maken."


Klik hier voor vergroting

Als antwoord op de rol van investeerders in de sector en de schaalvergroting die plaatsvindt is er ook Ridder HortOS: een oplossing voor big data management in grootschalige multisite kasoperaties. "Wij willen de investeerders en telers helpen om hun bedrijf proactief te runnen. HortOS helpt grootschalige glastuinbouworganisaties om onderlinge doelen en targets te stellen en helpt hen om de resultaten te borgen."

Voor meer informatie:
Distribuidora de Sustratos Agrícolas SA de CV
www.sustratosagricolas.com 


 
 
 
 
 

Paskal Mexico
www.paskal.com 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven