Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
anders krijgen we ToBRFV nooit weg

"Telers, word niet virusmoe"

Tholen - ‘Het virus’ is nog steeds actueel. “Ik heb het idee dat het zelfs alles overschaduwt in de glastuinbouw,” vertelt Jos Veugen van Frans Veugen Bedrijfshygiëne. Met ‘het virus’ bedoelt Jos het Tomato Brown Rugose Fruif Virus (ToBRFV). “We zien veel meer aanvragen op het gebied van virus- en bacteriecontrole dan op het gebied van gewasbescherming. Karrendesinfectie en hygiënesluizen lopen dit jaar veel harder dan vorig jaar.”

Jos Veugen

Laboratoria
Voorlopig zijn we nog niet van het tomatenvirus af. “Ik heb het nog niet opgelost, anders was het wel weg,” grapt Jos. Op een serieuzere toon: “We zijn er niet zo makkelijk af als van corona, dat hebben we na anderhalf jaar nagenoeg onder controle. ToBRFV is er al veel langer, en daar zijn we nog niet vanaf.”

Wat is dan de oplossing? “Ik denk dat we naar laboratoriumachtige omgevingen gaan. Ook heel strikte glastuinbouwbedrijven krijgen het virus toch, je kunt jezelf in zo’n geval ook geen verwijten maken.” Wellicht ligt daar een kans voor indoor farms, waar het virus minder kans heeft om binnen te komen, schat Jos in.

Karren
Een van de manieren waarop het virus een bedrijf in kan komen, is via karren. “Een virus heeft altijd een drager nodig,” legt Jos uit. “In tegenstelling tot een bacterie, kan een virus niet op zichzelf leven.”

Karrendesinfectie is dus belangrijk. Momenteel ziet Jos de meeste vraag daarvoor vanuit Noord-Amerika en Rusland. Dat wil niet automatisch zeggen dat daar het virus heviger rondwaart, in die gebieden worden simpelweg veel grote projecten weggezet.


Een karrendesinfectiestraat

Desinfectie
Het blijft niet alleen bij karren, bij Frans Veugen zien ze ook een toename in ruimtedesinfectie. “Niet alleen met de teeltwisseling, maar ook tussendoor. Dan praat je over corridors, procesruimtes, kantines, toiletruimtes, ruimtes waar geen planten staan, maar die toch periodiek gedesinfecteerd moeten worden.”

Dat desinfecteren gebeurt met fog-apparatuur, soms met dezelfde apparatuur als in de kas, en voor de kleinere ruimtes met kleinere vernevelaars.

Desinfecteren is belangrijk, want iedereen kan overal geïnfecteerd worden. “Dat hebben we met dat andere virus wel gezien. Dat wij een broodje zitten te eten, wil niet zeggen dat het virus ook pauze heeft.”

In ruimtes met logistieke kruisingen, waar iedereen bij elkaar komt, is ontsmetting dan ook essentieel. “Om die reden zien we dan ook dat desinfectie steeds meer de kas uit gaat.”

Focus
Alle maatregelen ten spijt blijft het virus toch om zich heen grijpen, ziet Jos ook. “Maar uiteraard willen we van het virus af, een gezonde sector is de beste sector.”

Om dat te bewerkstelligen, is focus van het grootste belang. “Meestal is hygiëne een paar weken of maanden actueel, en daarna verliezen mensen de focus weer. Het is heel lastig om die keten gesloten te houden, want het vergt enorm veel discipline. Maar bedrijfsmatig kan je het je niet permitteren om ‘virusmoe’ te worden. Anders komen we er als sector niet vanaf.”

Voor meer informatie:
Frans Veugen Bedrijfshygiëne B.V.
Platinastraat 9
6031 TW Nederweert
T +31 (0) 495 46 01 88
jos@fransveugen.nl 
www.fransveugen.nl