Minder fosfor-geconverteerde rode fotonen uit nieuw armatuur

Er bestaat voor elke plant afzonderlijk een ideaal lichtrecept met 'ingrediënten', zoals onder meer een specifieke golflengte, intensiteit en gemiddelde verlichtingsduur. In kassen en vertical farms willen telers naast een maximale opbrengst steeds vaker ook zo energiezuinig mogelijk zijn. Reden voor Osram om een nieuw armatuur te ontwikkelen: Osconiq S 5050. "Dit armatuur pakt een belangrijk probleem aan van vaak gebruikte witte ledlampen, wat resulteert in lagere energiekosten en een efficiëntere verlichting voor kastelers."


In combinatie met rode ledlampen zorgen witte ledlampen voor het juiste spectrum voor de groei van verschillende planten.

In de binnenteelt zijn rode en blauwe ledbelichting of rode en witte ledbelichting de meest voorkomende combinaties. Standaard witte ledlampen die in de teelt worden gebruikt, zenden ook licht uit in het rode golflengtebereik, dat zou kunnen worden geleverd door directe rode ledbelichting.

Klassieke witte ledlampen verbruiken aanzienlijk meer energie dan een direct rood emitterende led voor een vergelijkbaar aantal rode fotonen. “Onze nieuwe Osconiq S 5050 maakt nu een hogere systeemefficiëntie van rood-witspectra mogelijk door het aandeel van fosfor-geconverteerde rode fotonen te verminderen. Met dit concept kunnen telers nu aanzienlijk besparen op energiekosten”, legt Thomas Grebner, marketing manager bij Ams Osram, uit. "De speciale fosfor die in Osconiq S 5050 wordt gebruikt, snijdt als het ware het rode deel van het spectrum af. Het rode aandeel in het witte licht van de led is daardoor aanzienlijk lager."

Osconiq S 5050 maakt compacte armatuurontwerpen mogelijk dankzij de ruimtebesparende afmetingen van slechts 5,0 mm x 5,0 mm x 0,7 mm. De mid-power led heeft een efficiëntie van 2,86 µmol/J en een optische output van 630 mW. Bovendien is het apparaat, dat afhankelijk van de beoogde toepassing in een bereik van 180 tot 1050 mA kan worden gebruikt, beveiligd tegen overspanningen tot 8 kV.

Voor meer informatie:
Osram
www.osram-group.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven