Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontwikkeling in zachtfruitmarkt: meer cups per vierkante meter

Tholen - Van oudsher werd zachtfruit in Duitsland in de vollegrond geteeld. De laatste vijftien jaar is echter een verschuiving te zien, waarbij substraatteelt steeds meer gangbaar wordt. Dat is ook de ervaring van Joost van Ruijven. De zachtfruitspecialist van Beekenkamp Verpakkingen kent de Duitse markt inmiddels op z’n duimpje.

“Wij hebben die groei vanaf het begin meegemaakt,” vertelt Joost. “Nu, in 2021, zitten we eigenlijk nog steeds volop in dat groeiproces. Op dit moment wordt er in Duitsland nog steeds meer zachtfruit in de vollegrond geteeld dan in substraat, dus daar zit zeker nog ruimte voor groei.”

Joost van Ruyven, Beekenkamp Verpakkingen

Voordelen substraatteelt
Dat steeds meer telers de overstap maken vanuit de vollegrond, is logisch – substraatteelt biedt immers genoeg voordelen. “Teelt in de vollegrond is onderhevig aan weersomstandigheden als hagel en regen, en ziektekiemen worden makkelijker overgebracht. Ook qua arbeid is de vollegrond intensiever – je moet echt ‘op de knietjes’ om te plukken. Met bedekte teelt, op bakken, wordt het door de hoogte een stuk arbeidsvriendelijker. Daarbij kan je de bedekte teelt beter regelen, bijvoorbeeld qua watergift en voedingsstoffen, omdat je precies weet hoeveel er in een bak zit.”

Voor elk gewas, van opkweek tot teelt
Joost richt zich bij Beekenkamp niet alleen op de aardbeienteelt, die in Duitsland zeer populair is, maar ook op frambozen, bramen en blauwe bessen. En voor elk gewas is er een passende bak of pot. “Dat is dan voor de vruchtproductie, maar we hebben ook potten en trays voor de plantenopkweek. Want bij moderne teelt horen ook moderne planten, die vaak op substraat en in trays worden opgekweekt.”

Dat scala aan producten is voortdurend in ontwikkeling. Een van de huidige ontwikkelingen is die naar meer cups per vierkante meter – een teler kan zo z’n kostprijs omlaag brengen met een hogere opbrengst.

Foto rechts: De 'oude' 16-gaats aardbeientray is 1 meter lang en 20 cm breed. “Dit was, eind jaren negentig, een van de eerste trays op de markt,” vertelt Joost.

Foto rechts onder: De nieuwe 18-gaats tray heeft dezelfde lengte als die met 16 gaten, maar door het ontwerp zijn er twee cups meer. “Dat komt door het puzzelstukidee. De korte kanten passen mooi in elkaar. En door de hogere poten is er betere luchtcirculatie onder de tray, en je hebt geen last van opspattend water.”

 

Op deze foto, gemaakt bij plantenkweker Kraege Beerenpflanzen uit Telgte, is mooi te zien hoe het mobiele traysysteem van Beekenkamp werkt. “De tray ligt op mobiele gootjes, die kan je er zo opschuiven, waardoor je er ook met een machine overheen kan.”

Volop kansen
Voor Beekenkamp is Duitsland een belangrijk exportland, maar de ontwikkelingen in de zachtfruitteelt zijn zeker niet uniek voor dat land. “In Duitsland zit veel groei, maar ook in andere landen zijn wat dat betreft volop kansen. In zachtfruit willen we graag vernieuwen en meedenken met de teler. Als mensen hier ideeën over hebben, zijn ze bij ons aan het juiste adres.”

 

Voor meer informatie:
Beekenkamp Verpakkingen
Korte Kruisweg 157 | Postbus 1 |
2676 ZG Maasdijk
+31 6 4217 0663
joost.vanruyven@beekenkamp.nl
www.beekenkamp.nl/verpakkingen