Sombere tijden voor Italiaanse courgettes houden aan

De Siciliaanse courgette- en paprikamarkt beleeft, na het tegenvallende druivenseizoen, helaas niet het verloop waarop was gehoopt. Er is een situatie ontstaan die de telers zorgen baart. Antonio Morreale van Bio Hortus in Palma di Montechiaro vertelt hierover.

Antonio Morreale

“Het druivenseizoen van 2020 gaat niet de boeken in als een goed seizoen. Hoewel de druiven van goede kwaliteit waren, speelde de prijs ons parten. Bovendien hebben we de afgelopen weken te maken gehad met milde temperaturen, waardoor de rijping van de druiven, met name de Italia-druif, wordt versneld. De gewassen blijven daardoor erg goed en smaakvol, maar ze hangen ook rijp en volgroeid aan de rank en dat geeft op zijn beurt ook weer problemen.” 

“Gelukkig ziet het er voor de paprika iets beter uit. De prijs is licht hersteld na de dip in het begin van het seizoen. De stijging is de wijten aan de kleine hoeveelheden die beschikbaar zijn. Het is te warm geweest, waardoor er problemen zijn opgetreden. Toch blijven we ondanks deze hobbels een referentiepunt voor dit gewas, dankzij onze status als duurzame en betrouwbare telers en omdat we in een geïntegreerd tuinbouwregime werken."

“Voor de courgettes ziet de markt er heel anders uit. Het seizoen begon met hoge prijzen tot wel €2,00 per kilo, maar nu liggen deze tussen de €0,50 en €0,70 per kilo. Dit is een drastische vermindering die te wijten is aan de aanwezigheid van buitenlandse gewassen op de Italiaanse markt. Dit is een nadeel, want deze courgettes worden geteeld met veel lagere productiekosten en de fytosanitaire controles zijn niet vergelijken met die van ons. Italiaanse en Siciliaanse telers zouden de waarde van onze courgettes en andere gewassen beter moeten communiceren, want ze zijn gezonder en op een meer ethische manier geteeld”, besluit Antonio.

Voor meer informatie:
Antonio Morreale
Bio Hortus Società Coop. Agricola 
Contrada Senia Albanazzi Snc
92020 Palma di Montechiaro (AG) - Italië
+39 0922963737
biohortus@libero.it
www.biohortusag.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven